Ekonomija     | 05.05.2018. 10:19 |

Hajjar: Ideja o snivanju Sarajevo Business Foruma je dobra

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Direktor Islamske razvojne banke Bandar Hajjar izjavio je u intervjuu za Fenu da je ideja o osnivanju Sarajevo Business Foruma dobra, jer daje priliku investitorima da se susretnu sa donosiocima odluka i ključnim ljudima u vlasti pri čemu mogu razmjeniti mišljenja o aktivnostima i investicijama u BiH.

- Ovogodišnji forum je posjetilo više od 800 učesniika iz Evrope i Azije i čestitam bh. vlastima za podršku u organizaciji SBF-a - rekao je Hajjar.

Po njegovim riječima, strani investitori od bh. vlasti očekuju da usvoje odgovarajuću zakonsku regulativu i poboljšaju poslovno okruženje, posebno kada je u pitanju prevazilaženje prepreka i olakšavanje poreza kako ne bi bilo prevelike opasnosti za investicije.

- Vidjeli smo da postoji spremnost vlasti da rade na ovim pitanjima i na poboljšanju ukupnog ambijenta za investiranje, jer interes investitora postoji posebno za turizam, obrazovanje, zdravstvo, energetiku i infrasrtukturu - naveo je Hajjar.

Istakao je da BiH ima određene prednosti zbog svog geografskog položaja, kvalifikovane radne snage i prirodnih resursa, te da će svi ti faktori igrati veliku ulogu u ohrabrivanju investitora da ulažu ovdje.

Hajjar je posebno naglasio da kada svaka zemlja radi zasebno tu ne može biti značajnog razvoja niti investicija, zbog čega je važno raditi na povezivanju privreda zemalja regije što bi stvorilo nova i proširilo postojeća tržišta, kao i nova radna mjesta, te poboljšalo trgovinsku razmjenu.

- Drago mi je da čujem da se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji jer bi taj proces trebao dati dodatnu snagu njenoj ekonomiji - rekao je Hajjar.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

SBF - Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'