Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 16:53 |

HBŽ: Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 4. svibnja (FENA) - Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) u petak je na sjednici u Tomislavgradu usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima.

 Ministar financija HBŽ-a Stipan Šarac istaknuo je kako su izostavljeni paušalni iznosi poreza na imovinu koji se plaćaju godišnje prilikom registracije teretnih motornih vozila i autobusa, te se ovim dopunama ispravlja ta pogreška.

 Zastupnici su usvojili Zaključak kojim Nacrt zakona o javnom redu i miru HBŽ-a može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

 Načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HBŽ-a Milan Juranić istaknuo je kako su prekršaji protiv javnog reda i mira dobar pokazatelj stanja sigurnosti te da izravno utječu na osjećaj osobne sigurnosti građana.

 "Imajući u vidu stanje javnog reda i mira na području županije, pristupilo se izradi novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji bi kvalitetnije i sveobuhvatnije utvrdio relevantne pojmove, pravne institute i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira", kazao je Juranić.

 Napomenuo je da su visina i vrsta sankcija usklađene s odredbama Zakona o prekršajima gdje se vodilo računa o obvezama i mogućnostima postupanja prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

 Na sjednici je usvojen i Zaključak kojim Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina HBŽ-a može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona. 

 Istaknuto je kako važećim zakonom nije uređeno plaćanje poreza na promet nekretnina u slučajevima kada se prilikom kupnje nekretnine plaća porez na dodanu vrijednost.

 Praksa je pokazala da se u slučajevima prometa nekretnina kada je prodavatelj pravna osoba koja se bavi djelatnošću izgradnje i prodaje nekretnina, prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina ugovara da teret plaćanja poreza na promet nekretnina pada na kupca, naglašeno je tijekom sjednice.

 Zastupnici su na sjednici usvojili i Program rada Vlade i Skupštine HBŽ-a za 2018.godinu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo