Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 15:36 |

RS uputila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4.maja (FENA) – Predstavnici vlasti Republike Srpske (RS) uputili su ponovo izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem daju svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini.

U tom dokumentu, uz koji je proslijeđeno i propratno pismo entitetskog predsjednika Milorada Dodika, Vlada RS-a ukazuje na potrebu provođenja izvornog Dejtonskog sporazuma, govori o lažnim navodima o „militarizaciji“ tog bh.entiteta i, kako se dodaje, nužnosti održavanja slobodnih izbora u BiH, bez stranog uplitanja.

Dodik objašnjava da su „politički motivisani navodi da RS militarizuje i da je pod ruskim uticajem“.

–Policija RS nije imala obuke s ruskim persnalom, ali često realizuje obuke s američkim oružanim snagama i evropskom policijom. RS ima prijateljske odnose s Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države. Vlasti RS nisu povezane ni s jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rješavanja neslaganja – naveo je Dodik u pismu generalnom sekretaru UN-a Antóniju Guterresu.

Tvrdi da, „prema izvještajima američke vlade, ta zemlja intenzivira svoja dugogodišnja nastojanja da utiče na izbore u BiH finansiranjem medija“.

U dijelu izvještaja govori se i o Izbornom zakonu BiH, „prijetnji od džihadističkog terorizma u BiH“ te ističe čvrsta podrška RS-a evropskim integracijama BiH i traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i tako što će zatvoriti OHR.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo