Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 15:33 |

TZ Kampus dobila još tri povjerenika za alternativne krivične sankcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić uručio je danas uposlenicima Javne ustanove "Terapijska zajednica Kampus" (TZ Kampus) Kantona Sarajevo Kemalu Mušinbegoviću, Jasminu Taranišu i Amiru Ljeviću uvjerenja o završenoj obuci za povjerenike za implementaciju alternativne krivične sankcije - rad za opće dobro na slobodi.

Ministar Nenadić kazao je da, nakon što su dobili uvjerenja o uspješno završenoj obuci, oni mogu skupa s Ministarstvom pravde i uprave, a po presudama nadležnih sudova, implementirati alternativnu krivičnu sankciju - rad za opće dobro na slobodi na području Kantona Sarajevo.

- To je takva sankcija kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine (uz dobrovoljni pristanak osuđenog) zamjenjuje društveno korisnim radom, radom za opće dobro na slobodi u trajanju od najmanje deset do najviše 90 radnih dana. Raspon alternativne kaznene sankcije - rada za opće dobro na slobodi zavisi od dužine utvrđene zatvorske kazne - pojasnio je ministar Nenadić.

Naglasio je da se svrha kažnjavanja postiže na način da osoba kojoj je ograničena sloboda ne bude isključena iz društva već da (uz pomoć društvene zajednice) dobrovoljno, radom i ličnim postupcima razvije svijest i odgovornost o štetnosti određenih ponašanja i posljedicama počinjenog krivičnog djela.

Kako je naveo ministar Nenadić, "Terapijska zajednica Kampus" će sad imati deset obučenih povjerenika za implementaciju alternativne krivične sankcije - rad za opće dobro na slobodi u toj javnoj ustanovi.

Po jedan povjerenik za izvršenje te sankcije je angažiran i u kantonalnim javnim preduzećima "Park", "Gras", "Rad" i "Pokop" što je također omogućilo Ministarstvo pravde i uprave KS.

- Najviše povjerenika Ministarstvo je angažiralo u 'Kampusu' jer ta ustanova radi u smjenama, tamo se upućuje više krivično odgovornih osoba, a po osnovnoj djelatnosti ta terapijska zajednica radi i sa ovisnicima što je pomoglo Ministarstvu da pronađe osposobljenu javnu ustanovu u kojoj tu alternativnu krivičnu sankciju mogu izvršavati i ovisnici o narkoticima - obrazložio je Nenadić.

Na izvršenju alternativne kaznene sankcije - rad za opće dobro na slobodi u toj javnoj ustanovi i navedenim kantonalnim preduzećima trenutno je 15 osuđenika.

Tu alternativnu kaznenu sankciju, kao i osposobljavanje spomenutih pravnih subjekata za njeno izvršenje, Ministarstvo pravde i uprave je uvelo u sistem prije tri godine nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH.

- U Ministarstvu su izrazili zadovoljstvo uspostavljenim sistemom i naveli da su u nekoliko navrata sugerirali predsjednicima sudova u Kantonu Sarajevo da više primjenjuju tu krivičnu sankciju - saopćila je Press služba KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Terapijska zajednica uposlila 20 pripadnika porodica šehida i poginulih boraca

Roditelji zadnji priznaju da im se dijete drogira i da je ovisnik

Mulabdić uručio alkoholmetar predstavnicima 'Terapijske zajednice Kampus'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo