Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 13:47 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o imenovanju članova Zajedničkog operativnog tijela iz Bosne i Hercegovine koji će sa predstavnicima Republike Hrvatske izvršiti detaljnu analizu stanja i izraditi elaborat obnove, modernizacije i stavljanja u promet Unske pruge.

U zajedničko operativno tijelo u ime BiH imenovani su predstavnici državnog i entitetskih ministarstava zaduženih za promet te entitetskih željeznica i bh. željezničke javne korporacije.

 

VLADA SR NJEMAČKE SA ŠEST MILIONA EURA POMAŽE RAZVOJNE PROJEKTE U BiH

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog nota sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2015. godinu, vrijedan šest miliona eura.

Na ovaj način Vlada Savezne Republike Njemačke, na osnovu ranije potpisanog sporazuma o tehničkoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, daje četiri miliona eura za finansiranje projekta „Poticaj za obnovljive izvore energije“ te dva miliona eura za projekt ,,Lokalna samouprava i  poticanje privrede".

Ove projekte, kojima se doprinosi socijalnom i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, realizirat će Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prijedlog nota sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.  

 

SJEDIŠTE SEKRETARIJATA INICIJATIVE ZA SPREMNOST I PREVENCIJU KATASTROFA JE U SARAJEVU

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada ostalih država članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi, kojim se jača bilateralna i multilateralna saradnja u ovoj oblasti.

Cilj Sporazuma je da se Sekretarijatu sa sjedištem u Sarajevu omogući efikasno obavljanje operativnih poslova i dužnosti.

Glavni ciljevi Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi trebaju doprinijeti građenju institucionalnih kapaciteta za upravljanje katastrofama kako bi se ojačale mjere prevencije i sprečavanja u zemljama regije. Između ostalog, predviđeno je da Inicijativa služi kao regionalna mreža i da olakšava prevenciju i pripremljenost za prirodne i katastrofe koje uzrokuje ljudski faktor.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika odredi ministar sigurnosti.

 

MILION EURA EBRD GRANTA ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ZAGRIJAVANJA BOLNICE U ZENICI   

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Projekt poboljšanja energetske efikasnosti u bolnici Zenica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicijski grant iz Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan.

Radi se o grantu EBRD-a u iznosu milion eura koji je osiguran putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) iz sredstava Fonda Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP Plus).

Projekt, kojim se osigurava utopljavanje bolnice u Zenici, ušteda energije i smanjenje zagađenosti, bit će finansiran zajmom EBRD-a vrijednim 10 miliona eura s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine uz garanciju BiH.

Ovim projektom planirana je i nadogradnja jedne etaže i dogradnja jednog objekta, što će doprinijeti povećanju bolničkih kapaciteta i  osigurati bolji smještaj pacijentima.

Prijedlog ugovora o grantu bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

 

ZA ROME U BiH GRANT OD DVA MILIONA KM

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o raspodjeli i kriterijima za dodjelu granta vrijednog dva miliona KM za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja za 2018. godinu.

Za stambeno zbrinjavanje Roma planiran je milion KM, od čega se na njihovo stambeno zbrinjavanje u Federaciji BiH odnosi 626.600,00 KM, u Republici Srpskoj 313.400,00 KM, a u Brčko Distriktu 60.000,00 KM.

Sredstva će biti dodijeljena lokalnim zajednicama putem Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za rješavanje stambenih problema Roma. 

Za zapošljavanje Roma planirano je 650.000,00 KM, od čega se na njihovo zapošljavanje u Federaciji BiH odnosi 407.290,00 KM, u Republici Srpskoj 203.710,00 KM te u Brčko Distriktu BiH 39.000,00 KM. Sredstva će biti realizirana u saradnji sa zavodima za zapošljavanje entiteta i Brčko Distrikta, na osnovu javnih poziva koje raspisuju zavodi.

Za zdravstvenu zaštitu Roma predviđeno je 350.000,00 KM, a sredstva će biti realizirana  u saradnji sa zavodima za zdravstvenu zaštitu entiteta i Brčko Distrikta, i to u Federaciji BiH 219.310,00 KM, Republici Srpskoj 109.690,00 KM i Brčko Distriktu 21.000,00 KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će zaključiti memorandume o razumijevanju sa zavodima za zdravstvenu zaštitu kojim će biti utvrđen način realizacije ovih sredstava.

  

VMBiH POMAŽE DOLAZAK 863 UČENIKA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je  Odluku kojom je odobren organizirani ulazak i boravak u BiH, pod posebnim uvjetima, državljana Republike Srbije, učenicima osnovnih škola sa područja Kosova, u periodu od 16. do 23. juna 2018. godine.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH je odgovorilo na molbu Vlade Republike Srpske i humanitarnog Udruženja „Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji“ iz Banje Luke za pomoć u realizaciji dolaska 863 učenika u lokalne zajednice u BiH.

Riječ je o grupi učenika bez važećih putnih isprava, dobi 10 do 15 godina, koji finansijski nisu u mogućnosti da pribave pasoše Srbije. Djeca će boraviti u Republici Srpskoj, i to u Banjoj Luci, Novom Gradu, Višegradu, Gradiški, Petrovu, Han-Pijesku, Derventi, Prijedoru, Šamcu, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Brodu, Palama, Doboju, Bijeljini, Pranjavoru i Modriči.

 

UNAPREĐENJE PROCESA UPRAVLJANJA JAVNIM INVESTICIJAMA

 

Vijeće ministara BiH, uz tehničke sugestije, donijelo je Odluku o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora radi daljnjeg unapređenja upravljanja javnim investicijama i harmoniziranja procesa s entitetima.

Odluka je donijeta u skladu sa Strategijom reforme upravljanja javnim finansijama u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2017. - 2020. godine.

Svi korisnici budžeta institucija BiH planiranje i kandidiranje projekata obavljaju online putem elektronskog obrasca.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donosi Program javnih investicija/razvojno-investicioni program u cilju boljeg korištenja sredstava budžeta, pružanja boljeg pristupa stranim izvorima finansiranja i koordinacije sredstvima razvoja.

 

VLADA SAD-a FINANSIJSKI POMAŽE JAČANJE KAPACITETA U KORIST GRAĐANA BiH

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o realizaciji Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i o utrošku grant sredstava za period januar - decembar  2017. godine.

Sporazum, kojim je Vlada SAD-a putem USAID-a osigurala grant vrijedan 1.750.000,00 američkih dolara, ima za cilj funkcionalnije i odgovornije institucije i aktere koji rade u interesu građana. Od ovih sredstava 750.000,00 američkih dolara  namijenjeno je jačanju Agencije za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska pravo i izbjeglice BiH.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH počela je s provođenjem projekta „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“ koji će, između ostalog, doprinijeti izgradnji kapaciteta za bolji kvalitet zaštite i prevencije od rodno zasnovanog nasilja. Projektom je planirano jačanje saradnje s nevladinim sektorom u okviru kojeg će biti proveden grant program za nevladine organizacije koje se bave zaštitom i pomoći žrtvama nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Planirano je da projekt traje 31 mjesec.

 

BiH ĆE OVE GODINE OBILJEŽITI 55 DOGAĐAJA IZ OBLASTI LJUDSKIH PRAVA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Program obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Program sadrži 55 događaja iz oblasti ljudskih prava koje će nadležne institucije BiH u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježiti na prigodan način i u skladu s mogućnostima u okviru planiranih budžetskih sredstava.

 

REALIZACIJA ZAKLJUČAKA VMBiH

 

Ministarstva BiH, institucije i tijela Vijeća ministara  BiH realizirali su 657 od ukupno donesenih 765 zaključaka, dok je 108 zaključaka još u fazi realizacije, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH donesenih u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, koji je razmotren na sjednici. Pregledom je obuhvaćeno 39 institucija.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH uputit će urgenciju ministarstvima i drugim institucijama koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duži period ili saradnju s drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba biti prioritet.

 

UTVRĐENO  MIŠLJENJE O ZAKONU O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Mišljenje o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložilo osam poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Mišljenju Ministarstva pravde donošenje ovog zakona treba posmatrati u svjetlu GRECO preporuka pa bi u tom pravcu komisija za odlučivanje o sukobu interesa trebala biti operativno samostalna i neovisna. U predloženom zakonu definirano je da je uspostavlja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine koja u budžetu osigurava i sredstva za njen rad. Također se u Mišljenju predlaže da se pravno precizira status  komisije za odlučivanje o sukobu interesa i njenog ureda te da se njihovo osnivanje uskladi sa Zakonom o upravi,  kako bi se u punom kapacitetu osiguralo funkcioniranje ovih tijela.

 

GODIŠNJI SASTANAK ODBORA GUVERNERA EBRD-a U SARAJEVU 2019. GODINE

 

Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj bit će održan u maju 2019. godine u Sarajevu, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetim i planiranim aktivnostima u vezi s održavanjem ovog sastanka koju je usvojilo Vijeće ministara BiH. 

Održavanje ove konferencije u Bosni i Hercegovini inicirao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a konferencija će  uz guvernere EBRD-a iz cijelog svijeta okupiti  i veliki broj poslovnih ljudi.   

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će za narednu sjednicu pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke o imenovanju koordinatora aktivnosti i interresorne radne grupe za praćenje aktivnosti i koordinaciju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu.

 

POKRENUTE AKTIVNOSTI ZA 3. SASTANAK VIJEĆA ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE EU - BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojilo je Informaciju Stalne delegacije Bosne i Hercegovine u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU - Bosna i Hercegovina u vezi s trećim sastankom Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU - Bosna i Hercegovina.

Usvojeno je više zaključaka u cilju priprema za treći sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji je planiran za drugu polovinu juna ove godine.

 

PROVODE SE AKTIVNOSTI ZA SAMIT U SOFIJI

 

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Izvještajem Ministarstva vanjskih poslova BiH sa koordinacijskih sastanaka za Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji na kojima su učestvovali predstavnici nadležnih institucija BiH.

U Izvještaju je naglašen značaj Samita u Sofiji koji  će pored evropske perspektive regije biti posvećen i jačanju veza između ljudi unutar regije Zapadnog Balkana realizacijom projekata i mjera iz „Agende povezanosti“ (Connectivity Agenda)

Nadležne institucije BiH nastavljaju započete aktivnosti na provođenju više od 20 prioritetnih mjera, čime bi se ostvario očekivani napredak do Samita u Sofiji.

Održavanje Samita od velikog značaja je za BiH i region, tim prije što je posljednji samit ovakve vrste održan  prije 15 godina, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.                     

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo