Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 12:15 |

NB: Pozivanje Venecijanske komisije je kupovina vremena

FENA Saopćenje

SARAJEV0, 4. maja (FENA) - Aktuelni politički lideri u našoj zemlji još su jednom pokazali da nemaju kapacitet da riješe bilo koji problem, osim kada su u pitanju nameti poput akciza, ocijenio je danas Nezavisni blok (NB).

- Nažalost, posljedice neusvajanja izmjena izbornog zakonodavstva, najviše odgovaraju upravo Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću, jer mogu nesmetano da nastave sa izbornim inženjeringom i sinoćnjim definitivnim nedogovorom su sebi stvorili još jedan alibi da se ne usvoje i tehničke izmjene izbornog zakonodavstva a na čemu je Nezavisni blok, kao i druge političke stranke, insistirao u Parlamentu BiH - stoji u saopćenju NB-a.    

Smatraju da su vladajuće političke strukture u BiH glavni kreatori političkog, ekonomskog i socijalnog haosa u kojem se nalazimo, a nepronalaženje jedinstvenog stava kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, "govore o tome koliko im je malo stalo do ove zemlje i njenih građana".

- Nakon još jednog propalog sastanka, farbanja očiju Venecijanskom komisijom koja je već dala stav po ovom pitanju, i kraha koji je Bosna i Hercegovina doživjela zbog nesposobnosti svojih vlasti, izražavamo bojazan za budućnost ove zemlje, koja je uveliko ogrezla u siromaštvo, korupciju i besperspektivnost. Mnogo puta do sada apelovali smo kako na vladajuće elite, tako i na međunarodne institucije u BiH, da iskoriste svoj uticaj i izvrše pritisak, prije svega na Dragana Čovića, kako bi ušli u koliko-toliko normalan izborni proces i imali korektne izbore. Sinoćnji sastanak i dogovor koji očekivano nije postignut, još jednom su pokazali da Bakiru Izatbegoviću, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku odgovara haotično stanje u državi, jer samo na taj način mogu građane držati kao taoce, servirati im svoje politike straha, mržnje i nacionalne retorike, kako bi u oktobru mjesecu iscenirali izbore i obezbijedili još jedan mandat - navodi se u saopćenju.

Nezavisni blok poziva međunarodnu zajednicu da stavi veto na priču ''Izborni zakon'', koja je od najveće koristi upravo aktuelnim vlastima, koje na matrici zaštite interesa Bošnjaka, Hrvata i Srba, grade svoje izborne platforme i ubiraju glasove za oktobarske izbore.

- Ove političke elite i lideri su imali desetine godina da riješe pitanje Izbornog zakona u BiH. Kada nisu uspjeli za toliko godina, sigurno je da neće ni za pet mjeseci. Tema izborne kampanje moraju biti stabilnost zemlje, politike koje ce zaustaviti odlazak ljudi, povećati plate i penzije, olakšati poslovanje investitorima, te vratiti dostojasntvo našem radniku, bivšim borcima, braniocima, penzionerima, poljoprivrednicima, majkama porodiljama i studentima. Oni koji na izborima dobiju podršku građana na ovim temama, vrlo brzo će moći riješiti i pitanje Izbornog zakona i ostala ''teška'' pitanja koja aktuleni lideri nisu uspjeli riješiti deceniju – rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH, navodi se u saopćenju Press službe NB-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!