Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 11:58 |

Vlada Federacije BiH danas u Sarajevu održava dvije sjednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH danas će u Sarajevu održati dvije sjednice.

Na 140. redovnoj sjednici, Federalna vlada će razmatrati predloženi 58.200.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu, utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Nakon toga će biti održana 141. (tematska) sjednica na čijem su dnevnom redu tri zakonska projekta ključna za uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata. Riječ je o prednacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  privrednim društvima i Zakona o registraciji poslovnih subjekata, te potpuno novom federalnom propisu - Prednacrtu zakona o elektronskom potpisu FBiH, kao i Nacrtu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Kako što je poznato, Vlada Federacije BiH je, usvajanjem Reformske agende, utvrdila aktivnosti usmjerene ka nastavku usklađivanja poslovnog okruženja i jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini.

U svrhu ostvarenja cilja iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende, koji predviđa pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH, Federalna vlada se opredijelila za uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata. Osnovana je i interresorna radna grupa sa zadatkom da, uz podršku Britanske ambasade i Grupacije Svjetske banke, analizira stanje, kreira i omogući provođenje preporuka za uspostavljanje "one stop shop" sistema.

U proteklom periodu je pripremljena i analiza postojećeg stanja u okviru koje su identifikovani propisi koje je neophodno mijenjati radi uspostavljanja jednošalterskog sistema registracije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu