Kultura     | 04.05.2018. 12:08 |

U Sarajevu otvoren 4. Festival dječije umjetnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - U Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je svečano otvoren 4. Festival dječije umjetnosti - prvi takmičarski regionalni umjetnički festival za djecu, o djeci i s djecom.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo su grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo puke konzumente.

Četvrti Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival je otvoren 3. maja predstavom "Aladin i čarobna svjetiljka" Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Saše Broz koja je na zadovoljstvo publike odigrana u Narodnom pozorištu.

Na otvorenju je prisutne pozdravio direktor Festivala Fahrudin Kučuk, pisac za djecu i mlade, koji je poručio da će ovo biti Festival na radost sve djece koja neće biti samo puki konzumenti i promatrači nego i aktivni sudionici.

Festival su otvorili njegovi pokrovitelji od samog početka, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Festival je počeo već ujutro istoga dana mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca "Crvenkapica" i lutkarskom predstavom "Punim jedrima" Pozorišta lutaka Mostar pred punim Pozorištem mladih iz kojeg je odjekivala snažna podrška mališana.

U Općini Novi Grad pred mališanima odigrana je "Lakonoga u čarobnoj šumi" - muzička basna sa poučnim songovima koja promovira prijateljstvo kao stub zdravih međuljudskih odnosa. Isti dan u centralnoj jezgri Festivala - Bosanskom kulturnom centru započela je umjetnička radionica "Vuneno pozorištance" koje vode Željka Lemez i glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava u Općini Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić održavaju se svaki dan festivala.

Na programu danas u BKC-u je jedna od vrhunskih pozorišnih kreacija koja dolazi iz Kragujevca. Riječ je o adaptiranoj priči Oscara Wildea "Princezin rođendan". Danas je na programu i otvaranje izložbe dječijih radova u Brusa bezistanu, nastavak kreativnih radionica u Bosanskom kulturnom centru koji je jezgra 4. FEDU.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić.

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival.

Medijski pokrovitelji su FENA, BHRT, TVSA, Radio Otvorena mreža, Start, Sarajevo navigator, Ekskluziva i drugi. Svi programi su besplatni, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću 4. FEDU-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počinje Festival dječije umjetnosti

Festival dječije umjetnosti: Dođite na radost koja se uči

Festival dječije umjetnosti (FEDU) nudi zabavu, obrazovanje, igru... (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom