Ekonomija     | 03.05.2018. 17:01 |

Ministarstvo privrede TK održava konsultativne sesije o JPP (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

TUZLA, 3. maja (FENA) - Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa SGIP projektom USAID-a u toku prošle godine je uradilo regulatorno-pravni okvir za uspostavu javno-privatnog partnerstva u Tuzlanskom kantonu.

Nakon Zakona, kojeg je Skupština usvojila u decembru, u ovoj godini su doneseni Uredba i Pravnilnik za njegovu primjenu. Time su stvorene pretpostavke da sve javne ustanove, institucije i lokalne zajednice krenu u pripremu i izradu projekata.

Uvažavajući činjenicu da je model javno-privatnog partnerstva novina u teoriji i praksi javnog sektora u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa USAID-om, danas i sutra održava konsultativne sesije.

Povod je priprema godišnjih i trogodišnjih planova potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva. Prvi od dva sastanka održan je danas u Tuzli.

- Produkti današnje sesije će biti prvi godišnji i trogodišnji planovi potencijalnih javno privatnih projekata koji će služiti kao osnova za izradu prvog kataloga potencijalnih projekata na Tuzlanskom kantonu. Javno privatno partnerstvo je primjenjivo u svim oblastima koje se tiču javne usluge s obzirom na to da predmeti javno privatnog partnerstva jesu pružanje usluga iz domena javnog tijela tako da svi projekti iz oblasti obrazovanja, komunalnih i saobraćajnih usluga, mogu biti potencijalni projekti javno privatnog partnerstva – kazala je pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK Erna Kusturica.

Većina javnih ustanova odlučna je izraditi i prijaviti projekte javno-privatnog partnerstva.

Direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Benjamin Bajrektarević ističe da je oblast kulture ponajviše zainteresirana za ovaj zakon.

- Mi smo zadnji u nizu izdavanja Vlade Tuzlanskog kantona i mislim da je ovo šansa da obnovimo određena dobra. Mislim da je ovaj zakon posebno dobar za Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa - rekao je Bajrektarević.

Sličan sastanak biće održan i u Gračanici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1715

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1H9PczPRXOeyQEeElR7zE_3o6T-oV5AD-?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Halilagić čestitao Uskrs

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom