Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 16:43 |

Vlada Italije osigurala stipendiranje bh. građana za studiranje u toj zemlji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Državljani Bosne i Hercegovine i talijanski državljani s prebivalištem u BiH od 7. maja moći će aplicirati na neku od stipendija koje nudi Vlada Republike Italije za 2018/2019. akademsku godinu.

Za dobijanje stipendije neophodno je poznavanje italijanskog ili engleskog jezika, u ovisnosti od jezika na kojem će se održavati predavanja.

Stipendije su namijenjene onima koji namjeravaju studirati ili obaviti istraživanje u Italiji pri nekoj od institucija kao što su univerziteti, akademije, konzervatoriji, instituti za restauraciju, naučno-istraživački centri i laboratoriji, Nacionalna škola za kinematografiju, biblioteke, arhivi ili muzeji.

Dodjeljuju se za postdiplomske studije, kurseve AFAM (visoko obrazovanje iz oblasti umjetnosti, muzike i plesa), istraživačke doktorate i projekte sa akademskom supervizijom, saopćeno je iz  Ambasade Italije u BiH.

Također, moguće je aplicirati  za stipendije za pohađanje kratkih kurseva talijanskog jezika, u trajanju od tri mjeseca, za koje je obavezno poznavanje samo osnova talijanskog jezika.

Za te stipendije mogu aplicirati i profesori talijanskog jezika, ali će se svi zahtjevi za stipendije razmatarati nakon eventualnog odustajanja dobitnika stipendije.

Studenti zainteresovani za ovu mogućnost treba da se registruju direktno na portalu https://studyinitaly.esteri.it. Informacije koje odnose na način i uvjete za kandidaturu, osim na portalu, su dostupne i na web stranici Ambasade Italije www.ambsarajevo.esteri.it, odjel "Study in Italy".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Tajani i Schallenberg: Sada je vrijeme da BiH završi potrebne reforme i konačno pređe ciljnu liniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo