Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 14:32 |

CEM: Spriječiti konzumaciju alkohola na ekskurzijama i maturalnim slavljima

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 3. svibnja (FENA) - Centar za edukaciju mladih (CEM) uputio je pismo svim ministarstvima obrazovanja u Federaciji BiH, od kojih traži da poduzmu korake ka kreiranju sigurnog okruženja za učenike na školskim ekskurzijama i maturalnim proslavama, a u cilju sprječavanja posljedica konzumiranja alkohola.

S obzirom na to da se bliži vrijeme ekskurzija i maturalnih proslava, CEM je u pismu upozorio da su alkohol i druga opojna sredstva sastavni dio ovih događaja, te da se ekskurzije, umjesto putovanja organiziranih radi posjećivanja znamenitih mjesta, u praksi većinom svode na konzumiranje alkohola u diskotekama i hotelskim sobama.

- Kroz vlastita, te iskustva roditelja i partnerskih institucija, s kojima surađujemo na ovom polju, svjedoci smo da maloljetni učenici, sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete, te da je ova pojava postala nezaobilazan dio ovakvih putovanja i proslava. Također, alkohol i cigarete koristi i samo nastavno osoblje u prisustvu učenika, posebno u ovakvim prilikama, što nije u skladu s njihovom odgojno-obrazovnom misijom - navedeno je u pismu.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je Feni kako se očekuje da ministarstva pismo proslijede osnovnim i srednjim školama, kako bi poduzele konkretne korake na sprječavanju opijanja na ekskurzijama i maturama.

Istaknuo je da sva istraživanja, koje je CEM proveo, pokazuju da je alkohol maloljetnicima dostupan na svakom koraku.

- U istraživanju 'Tajni kupac', koje smo proveli nedavno, naši maloljetni volonteri su, od deset objekata, u šest uspjeli kupiti alkohol, iako je to protuzakonito. Tijekom istraživanja koja radimo među učenicima srednjih škola u općini Travnik, također, dobivamo informacije da i njihove školske kolege konzumiraju alkohol i da primijete da i nastavno osoblje dolazi ponekad u alkoholiziranom stanju, a osobito na ekskurzijama i maturalnim zabavama gdje se to, bez zadrške, radi pred očima učenika - naglasio je Krajišnik.

Iz CEM-a su naveli da zajednički cilj treba biti unaprjeđenje prava djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droge i nasilja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Belgijsko zdravstveno vijeće: Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti

Hrvatska u prvih pet zemalja Europe po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo