Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 13:56 |

Bojić: Novinari često mete napada, unaprijediti njihovu sigurnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić, povodom Dana slobode medija, naglasio je u saopćenju za javbost da je cilj obilježavanja ovog datuma promocija i podsticanje slobode izražavanja, nepristrasnog i profesionalnog izvještavanja i poštivanja visokih standarda novinarstva.

Podsjetivši da se Dan slobode medija obilježava širom svijeta na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, Bojić također ističe da su novinari često mete napada i da stoga prioritet društva treba da bude njihova bolja zaštita i stvaranje uslova za neometan i profesionalan rad bez pritisaka, pri čemu se posebna pažnja mora posvetiti sigurnosti novinara u online sferi.

- Svakako, bitno je i općenito unaprijediti ekonomski status novinara jer strah od gubitka posla ili ugovora, zatim niska, neadekvatna i neredovna primanja, prekovremeni rad i egzistencijalna nesigurnost u svakom drugom obliku ne stvaraju dobro okruženje i dobru atmosferu za promociju slobode medija. S druge strane, koliko god su odgovorne vlasti koje svojim propisima uređuju i ovu oblast, za punu implementaciju i poštivanje slobode izražavanja i slobode medija odgovorni su i sami mediji, njihovi vlasnici, urednici i novinari. Jer sloboda izražavanja i sloboda medija ne smiju biti izgovor za neetično ili neprofesionalno izvještavanje, izvještavanje bez istraživačkog rada ili puko prenošenje neprovjerenih vijesti i nepotvrđenih činjenica - naveo je Bojić.

Bosna i Hercegovina, kao demokratska i zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, zaključio je, mora posvećivati mnogo više pažnje slobodi medija, pa i slobodi izražavanja jer upravo postignuća na tom polju najbolje govore o stepenu demokratičnosti i civilizovanosti jednog društva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta