Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 03.05.2018. 13:41 |

Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018 okupio 157 izlagača

FENA

LUKAVAC, 3. maja (FENA) - Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018, koji je danas svečano otvoren u Lukavcu, okupio je 157 izlagača iz deset zemalja svijeta.

Na ovoj manifestaciji, koja će trajati do 5. maja, pored promocije turističkih potencijala Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, kao i zemalja izlagača, bit će predstavljeno i stanje u oblasti ekologije.

U okviru raznolikog sadržaja, predviđena su stručna predavanja i diskusije iz oblasti turizma, a ovo je i prilika za prezentaciju opreme i novih tehnologija za zaštitu okoliša. Također, jedan dio sajma je posvećen gastronomiji.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istaknula je da je ovaj sajam značajan ne samo za promociju Lukavca i TK, nego i cijele BiH. Naredna tri dana, potcrtala je, Lukavac će biti centar cijele regije.

Smatra da je veoma važno da se ovaj sajam održava u Lukavcu, koji ima puno potencijala za turizam i koji je industrijski grad. Stoga je, kazala je, potrebno razgovarati o ekologiji i načinima transformiranja industrije, koja bi više doprinijela razvoju turizma u ovom gradu.

Đapo je naglasila također da je Vlada FBiH prepoznala turizam kao razvojnu granu, te da FBiH ima potencijala za razvoj turizma. Sve što se uloži u ovu oblast vraća se dvostruko, a pored toga turizam može da zapošljava “slabe” kategorije društva.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić ocijenio je da ovaj sajam ima veliki značaj za TK, navodeći da je taj sajam kantonalna vlada uvrstila u menifestacije od značaja za TK te da je taj kanton najbogatiji kada je u pitanju organizovanje sajamskih manifestacija u FBiH.

Mišljenja je da je posebno značajno što se održava u Lukavcu, a osvrnuo se i na posljednji ekološki incident u tom gradu, izrazivši nadu da će "struka riješiti ovaj problem, a i ovaj sajam će ublažiti ekološke posljedice".

Direktor sajma LIST Izet Nuhanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim pripremama za ovu sajamsku manifestaciju, ističući da je ove godine učešće uzelo više izlagača nego ranijih godina.

Ocijenio je da je ovogodišnji sajam kvalitetniji od dosadašnjih.

Ovogodišnji prijatelj 16. Lukavačkog sajma je Turistička prizma iz Novog Sada, a jedan od medijskih pokrovitelja je i Federalna novinska agencija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otvoren Omladinski Film Festival Sarajevo -OFF

Otvoren najveći naučni događaj u regiji - 13. dani BHAAAS-a

U kasarni OSBiH 'Rajlovac' svečano otvoren 12. vojni regionalni kup u futsalu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana