Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 12:28 |

Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina KS donosi bolja zakonska rješenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Iz Pres-službe Kantona Sarajevo (KS) podsjećaju, povodom nepotpunih informacija objavljenih na nekim web portalima o Zakonu o porezu na promet nepokretnosti i prava, da je u aprilu Skupština KS usvojila Nacrt zakona o porezu na promet nekretninama i porezu na nasljeđe i poklone, čime je otvorena javna rasprava, što znači da zakon još nije stupio na snagu i da postoji mogućnost njegovog dodatnog poboljšanja.

Također podsjećaju da je od 2008. godine u KS na snazi zZakon kojim se oporezuje promet nepokretnosti. Iako zakon značajno utječe na poslovanje pravnih i fizička lica, do danas nisu analizirani efekti primjene tog zakona.

Proces donošenja ili izmjene ovakvog zakona o oporezivanju, koji tretira oporezivanje vlasništva nad imovinom, je izrazito složen. Zakon donosi kantonalni nivo vlasti, razrez i naplatu poreza vrši Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegopvine (FBiH) i Ministarstvo finansija KS, a prihod od naplaćenih poreza pripada Gradu Sarajevu i općinama u KS. 

Propisano je vođenje evidencije prometa nekretnina, što do sada nije bilo regulirano (druge zemalje u regionu imaju evidenciju). To će u budućnosti pomoći i građanima i pravnim licima u dobijanju tačnih informacija o poreznim oslobađanjima različitih kategorija.

U Nacrtu zakona plaćanja poreza su oslobođeni poduzetnici koji su pokrenuli poslovni poduhvat u KS i po tom osnovu prometovali nekretnine, zatim mladi koji žive u KS i koji  prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje, poljoprivrednici koji zemljište koriste u poljoprivredne svrhe, članovi porodica šehida i poginulih boraca te ratni vojni invalidi, kao i oni kojima je Ministarstvo za boračka pitanja dodijelilo stan ili su od Fonda KS za izgradnju stanova kupili stan.

Osim navedenih kategorija, poreza su oslobođeni i oni koji su više od sedam godina izdržavali starije lice u skladu sa ugovorom o doživotnom izdržavanju i time stekli pravo da budu oslobođeni plaćanja poreza, kao i sve druge kategorije koje su oslobođene u Zakonu.

Povećanjem broja oslobađanja u novom zakonu korisnici tog poreznog prihoda (Grad Sarajevo i općine u KS) odriču se finansijskih sredstava u korist fizičkih i pravnih lica čime se pomažu građani i privreda u KS.

U saopćenju iz KS, između ostalog, napominju da oporezivanje poklanjanja i nasljeđivanja treba imati različit tretman od oporezivanja prometa nekretnina, zbog toga su i predložene različite stope oporezivanja. Ta razlika je također prepoznata od drugih kantona.

Na primjer, Unsko-sanski kanton još od 2009. godine prvi oporezuje poklone sa stopom od 10 posto. U evropskim zemljama se kod nasljeđa oporezuju čak i prvi nasljedni redovi, što kod ovog zakona nije slučaj.

Kada je visina poreskih stopa u pitanju, treba imati u vidu da promet nekretnina nije jednak nasljeđu i poklonu. U slučaju prometa riječ je o kupovini, dok je kod nasljeđa i poklona riječ o dobivanju nekretnine, što je ključna razlika. Također, nasljeđe nije jednako poklonu, kada se posmatra vlasništvo nad nekretninom.

Oporezivanje pokretnih stvari koje se naslijede ili dobiju na poklon, u koje spadaju novac, novčana potraživanja i vrijednosni papiri čija je vrijednost iznad 2.000 KM, je u primjeni u svim kantonima FBiH već deset godina, osim u KS.

Ostali kantoni u FBiH odavno su prepoznali šta treba biti sadržano u zZakonu kako bi bio pravedan. Izostavljanjem oporezivanja naslijeđenog novca, vrijednosnih papira i drugih pokretnih stvari, što je uglavnom privilegija bogatih, pravi se još veći jaz između bogatih i siromašnih.

Oporezivanjem se u svakom slučaju stvaraju finansijska sredstva za finansiranje onih potreba koje siromašniji građani KS ne mogu priuštiti u mjeri u kojoj to mogu uraditi bogatiji građani, kao što je socijalna zaštita, sport i kultura..., saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina inspekciji dodijeljena nova nadležnost

Vujanović: U FBiH na snagu stupio Zakon o posredovanju u prometu nekretnina

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'