Kultura     | 07.05.2018. 11:26 |

Ciklus grafika američke grafičarke Jenny Schmid u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Gradska galerija Bihać, u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, predstavit će bosanskohercegovačkoj publici ciklus grafika američke grafičarke Jenny Schmid na izložbi koja će biti otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Istražujući ideje roda, identiteta i slobode i inspirišući se grafičkom tradicijom društvenog komentara, Jenny Schmid stvara izrazito savremen i satiričan pogled na konstrukciju (i dekonstrukciju) identiteta. Ideje za savremene narative crpi iz srednjovjekovne grafike, perzijske minijature, trenutne politike, grafičkih romana i kulture mladih. Humorom privlači posmatrača, predočavajući mu ozbiljne društvene teme.

Novim ciklusom radova "Wildness Lost", koji će biti izložen u Umjetničkoj galeriji BiH, Jenny Schmid težište stavlja na teme zaštite okoliša kroz korištenje mitoloških figura suočenih s naglim prodorom tehnologije i ugrožavanjem divljine. Ova grupa grafika inspirisana je prikazima fantastičnih bića iz XVI i XVII stoljeća.

Jenny Schmid je profesorica grafika na Univerzitetu u Minnesoti. Izlaže u SAD-u i inostranstvu, a zastupa je The Davidson Galleries u Seattleu. Njene grafike se nalaze u brojnim kolekcijama poput The Minneapolis Institute of Arts, The Detroit Institute of Arts, The Block Museum in Chicago and The Spencer Art Museum. Dobitnica je Fulbright i McKnight stipendija, Bush Artists granta, 2010 Jerome Film and Video granta i Minnesota State Arts Board Artist Initiative granta 2013. godine.

Izložba će biti otvorena do 19. maja, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu