Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 08:41 |

SAD i EU hitno moraju djelovati na Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Sutra će u Američkom institutu za mir (USIP) u Washingtonu grupa stručnjaka predstaviti svoj plan za Balkan i Bosnu i Hercegovinu. Kako je za „Avaz" potvrdio Cameron Munter, direktor East West instituta, na skupu će javnosti, ali i predstavnicima američke administracije biti predstavljena studija pod naslovom „Vrijeme je za akciju na zapadnom Balkanu. Političke preporuke američkoj diplomatiji".

Skup će biti održan u 14 sati po lokalnom vremenu. Zgrada USIP-a, inače, nalazi se tačno prekoputa State Departmenta.

- Zapadni Balkan - BiH, Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija ponovo je region stagnacije i nestabilnosti. Razlozi za to su u lošoj vladavini, utjecaju vanjskih faktora i tenzije u odnosima između etničkih grupa i država regiona. Izvještaj koji su uradili Nacionalni komitet o američkoj vanjskoj politici i East West institut naglašava potrebu hitne i odlučne reakcije SAD i EU, kako bi se spriječila nestabilnost i moguće erupcije nasilja - navodi se u objavi ovog događaja na web-stranici USIP-a.

Prezentaciju izvještaja i raspravu koja bi trebala uslijediti moderirat će ambasadorica Sarah Mendelson. Izvještaj će predstaviti Munter, koji je donedavno bio ambasador SAD u Srbiji, Frank Wisner, nekadašnji visoki službenik State Departmenta, te Jonathan Levitsky, jedan od bivših savjetnika Richarda Holbrookea.

- Želimo ovdje osigurati fokusiranu pažnju SAD i EU koji je, prema mom sudu, zanemarivan u proteklih deset godina. Među zadacima kojima se Zapad mora posvetiti je i BiH - izjavio je Munter tokom nedavnog razgovora za „Dnevni avaz".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'