Regija     | 02.05.2018. 15:46 |

U Borovu obilježena 27. obljetnica ubojstva 12 redarstvenika

FENA Agencije

BOROVO, VINKOVCI, 2. svibnja (FENA) - Republika Hrvatska je pobjednik u Domovinskom ratu i tu činjenicu moraju svi uvažavati, žrtve koje su poginule za slobodnu i neovisnu Hrvatsku nikada se ne smiju zaboraviti, a krivci moraju odgovarati, poručeno je u srijedu s komemorativnog skupa u Borovu, na obilježavanju 27. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika hrvatske specijalne policije iz Vinkovaca, koje su ubili i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojba 2. svibnja 1991.godine.

 Hrvatske redarstvenike srpski agresori mučki su ubili u središtu prijeratnog Borovo Sela, a današnjeg Borova. 

 "I kao što hrvatski narod nije želio rat, tako nije želio ni osvetu. Ali tražimo pravdu. Iako niti jedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske policajce, vojnike i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi", poručio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur na komemorativnom skupu, održanom u središtu Borova, kod Spomen obilježja ubijenoj 12-orici redarstvenika, prenosi Hina.

Nažalost, dodao je, mnogi među onima koji su počinili zločine još nisu sudski odgovarali za njih i još uvijek slobodno hodaju. "Na nadležmim institucijama je da se takve napokon privede pravdi. To je test političke i pravosudne ozbiljnosti hrvatske države. Moralni test koji hrvatska država trajno polaže", naglasio je Deur.

 "Političari dolaze i odlaze, ali herojstvo ovih ljudi ostaje. Budimo ponosni na njih", poručio je u govoru izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Istaknuo je kako se žrtve iz Domovinskog rata moraju poštivati jer su vječna vrijednost hrvatskog naroda.

 U ime predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića na komemorativnom skupu govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božićević podsjetivši da je tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu poginulo i ubijeno 762, a nestalima se vodi 26 hrvatskih policajaca. 

 "Na životima upravo ovih dvanaest mladića postavljeni su čvrsti temelji hrvatske policije. Pripadnici MUP-a prvi su stali u obranu Republike Hrvatske i primili prve udare, a upravo su se iz redova policije razvile Oružane snage, oslobodilačka i pobjednička Hrvatska vojska", naglasio je ministar Božinović.

 Danas se svakodnevno jačaju svi aspekti profesionalizacije i osuvremenjivanja hrvatske policije, a policija aktivno pridonosti oporavku i jačanju hrvatske države i društva, dodao je.

 "Povijest nećemo zaboraviti kao ni činjenicu da svi počinitelji ovog strašnog zločina, najokrutnijeg u Domovinskom ratu, nisu odgovarali niti su dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Isto tako, nećemo prekinuti s nastojanjima da dođemo do podataka o svim nestalim osobama. Hrvatska se nikada neće umoriti od postavljanja opravdanih zahtjeva", poručio je ministar Božinović.

 Prema izvorima Ministarstva unutarnjh poslova Republike Hrvatske dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. godine, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo istočna Slavonija biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba, prenosi Hina.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'