Bosna i Hercegovina     | 01.05.2018. 13:13 |

Praznik rada Mostarci provode na izletištima i u parku 'Zrinjevac'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 1. svibnja (FENA) - Mostarci i ove godine Prvi svibnja - Međunarodni praznik rada provode na obližnjim, popularnim izletištima uz rijeke Bunu i Bunicu te na Rujištu, a neki od njih i na Makarskoj rivijeri u susjednoj Republici Hrvatskoj gdje su na produženom vikendu.

Međutim, veliki broj umirovljenika i mladih samo su došli u šetnju u mostarski park "Zrinjevac".

Mnogi od umirovljenika su razočarani jer su izostale bilo kakve sindikalne aktivnosti. 

Ističu kako bi bili zadovoljni i druženjem na mostarskoj šetnici uz porciju graha, kako je to bilo organizirano ranijih godina.

Iz Unije neovisnih sindikata F BiH istaknuli su naime kako nije bilo dovoljnih financijskih prihoda kako bi se organizirala neka manifestacija.

Kao i prethodnih godina, Hrvatska glazba Mostar je tradicionalnom Prvosvibanjskom budnicom (promenadom) pozdravila Mostarce na praznik rada.

Inače, Prvi svibnja - Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, srpnja 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 tisuća čikaških radnika, 1. svibnja 1886. godine.

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan. Već 1890. i narednih godina 1. svibnja se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo