Bosna i Hercegovina     | 01.05.2018. 11:09 |

U RS-u od početka godine na radnom mjestu poginula dvojica radnika

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1. maja (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) su tokom prva tri mjeseca ove godine na radnom mjestu poginula dvojica radnika.

Povrede sa smrtnim ishodom dogodile su se u u elektro sektoru te šumarstvu i drvnoj industriji, podaci su entitetskog Inspektorata.

Teže povrede zaposlenih na radnom mjestu zabilježene su u građevinarstvu te ponovo u drvnoj industriji i šumarstvu.

Inspektori su u prva tri mjecesa utvrdili i da 91 od više od 3.500 kontrolisanih radnika nije imao zaključen ugovor o radu, niti su bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Nepravilnosti su u najvećem broju utvrđene u trgovinama, ugostiteljskim objektima te u oblasti uslužnih djelatnosti.

Inspektori najčešće bilježe nepravilnosti u vezi s rokovima isplate plaća i naknada, nezaključivanje ugovora o radu, kao i kršenje rasporeda radnog vremena.

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, iz Inspektorata RS-a podsjećaju da su poštivanje radničkih prava i bezbjedno radno mjesto zajednički interes poslodavaca, radnika i društva u cjelini, jer predstavljaju osnov za ekonomski razvoj i unapređenje kvaliteta života u RS.

Sindikati u ovom bh.entitetu ni ove godine nisu organizovali bilo kakve aktivnosti u povodu praznika radnika, osim što deklarativno pokazuju „borbeni“ karakter u traženju pravednosti u svijetu rada.

Proslava Međunarodnog praznika rada, koji svoje korijene ima u događajima koji su započeli 1. maja 1886. godine kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmosatno radno vrijeme, u RS-u se svela na izlete, roštiljanje ili potpuno ignorisanje praznika kojim radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i klasnu solidarnost.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'