Bosna i Hercegovina     | 01.05.2018. 09:40 |

SSSBiH obilježava Prvi maj obilaskom radnika i sindikalista

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. maja (FENA) - Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) ove godine Međunarodni praznik rada obilježava obilaskom predstavnika granskih sindikata-članica SSSBiH, radnika na njihovim radnim mjestima i razgovorom sa građanima na punktovima, te anketom „Koliko se poštuju moja osnovna radnička prava?“.

Anketom su obuhvaćeni svi granski sindikati, sindikalne podružnice, kantonalni odbori SSSBiH i granskih sindikata, kao i građani koji će je moći ispuniti na nekom od punktova u administrativnim centrima kantona, ali i online putem web-stranice SSSBiH. Anketa se realizuje od 30. aprila do 8. maja, a anketni materijal sa terena će biti objedinjen do 18. maja, nakon čega će rezultati biti analizirani i u skladu s njima kreirani dokumenti i strategija Saveza samostalnih sindikata BiH za naredni period.

Tokom posjete radnicima će biti uručeni propagandni materijali, a u razgovoru s njima će se pokušati doći do odgovora na pitanja koliko se poštuju njihova prava, s kojim problemima se najčešće suočavaju, šta očekuju od sindikata, navodi se u saopštenju SSSBiH.   

SSSBiH je na svojoj web stranici objavio i Prvomajski proglas u kojem među ostalim zahtijevaju socijalni dijalog u skladu sa zakonima, propisima i međunarodnim konvencijama. Napominju da je Sindikat ravnopravni partner izvršnoj vlasti i poslodavcima i da se kao takav mora uvažavati i poštivati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954,80 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo