Sport     | 30.04.2018. 13:34 |

Cerić preuzela vodeću poziciju na svjetskoj ranking listi u svojoj kategoriji

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Najbolja bosanskohercegovačka sportašica Larisa Cerić osvojla je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u judou održanom u Tel Avivu i tako ponovila uspjeh koji je 2013. godine ostvarila u francuskom Motnpellieru.

Ukupno je to njena treća seniorska evropska madalja, kojom je potvrdila svjetsku klasu. 

Na osnovi ovog rezultata i bodova koje je osvojila na EP, Cerić je preuzela vodeću poziciju na novoj svjetskoj ranking listi najboljih judašica svijeta u konkurenciji 149 rangiranih takmičarki u kategoriji više od 78 kg. 

U najtežoj ženskoj kategoriji, Cerić je u Izraelu u eliminacijama zabilježila dvije pobjede u svojoj grupi. Na startu  je savladala Turkinju Sebile Akbulut, dok je u 2. kolu bila bolja od Hrvatice Ivane Maranić.  

U polufinalu je nakon iscprljujuće borbe pobijedila Ukrajinku Jelizavetu Kalaninu, a u borbi za titulu poražena je od Francuskinje Romane Dicko. 

Iako nije osvojila zlato, Cerić je na današnjoj pres-konferneciji kazala da je veoma zadovoljna titulom evropske viceprvakinje.

- Velika mi je čast što sam napokon došla do te prve pozicije na svjetskoj ranking listi i ponosna sam na tu činjenicu. Dugi niz godina treniram, puno sam uložila u sebe da bih došla do ovih rezultata. Zadnju godinu i po imam stabilnost forme i kontinuitet rezultata. Na svakom takmičenju sam u krugu kandidatkinja za medalje i ponosna sam na tu činjenicu. Na EP-u imala sam jako teške borbe. U svakoj sam dala sve od sebe. Nažalost, u finalu nisam uspjela da osvojim zlato - kazala ja Cerić.

Naglasila je da je posebno bila teška polufinalana borba s predstavnicom Ukrajine.  

- Obje smo željele da uđemo u finale. U toj borbi sam dala 200 posto. Nažalost, nisam imala dovoljno vremena da se oporavim i uđem svježa u finale. Nisam uspjela da osvojim zlato, ali sam jako zadovoljna i znam da cijela BiH sretna zbog ovog uspjeha te da smo svi zadovoljni zbog ove medalje - kazala je Cerić. 

Njen trener i selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac kazao je da je BiH od sticanja nezavisnosti ukupno osvojila sedam evropskih madalja, od kojih su tri u vlasništvu Larise Cerić.

- Od ukupno sedam odličja čak pet su osvojili judisti i zato s ponosom nosimo epitet najtrofejnijeg olimpijskog sporta u BiH. Naravno, nećemo se zadoviljiti s tim, nego ćemo i dalje raditi i nastojati da možda upravo budemo ti koji će osvojiti i prvu olimpijsku seniorsku medalju za BiH. Ova medalja iz Tel Aviva ulijeva nadu da ćemo i na OI u Tokiju biti uspješni - kazao je Crnogorac.

Pored evropskog srebra Cerić je u ovoj godini osvojila zlatnu medalju na Grand Slam turniru u ruskom Ekaterinburgu i srebro na Grand Prix turniru u turskoj Antalyji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Judo klub Borsa najuspješniji klub na prvenstvu Judo saveza HB

Dva zlata na Afrika openu za džudo tim BiH

Korina Džidić iz Borse osvojila broncu na Europskom kupu Italije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta