Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 08:53 |

Pokrenuta inicijativa za zaštitu gradskih grobalja u Sarajevu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Gradski vijećnik Vedran Dodik pokrenuo je inicijativu zaštite gradskih grobalja, a nakon što su građani uočili da je KJKP "Pokop" d.o.o. Sarajevo na nadgrobnim spomenicima postavio naljepnice sa pozivima građanima da se jave tom privrednom društvu u cilju održavanja spomenika.

Piše: Kanita Aliagić

- "Pokop" traži od potomaka umrlih da se jave, a nakon što građani pozovu besplatni telefon od njih se zahtijeva da plaćaju grobna mjesta ili će ona biti prekopana, a posmrtni ostaci premješteni u zajedničku, masovnu grobnicu - rekao je Dodik.

On kaže da se "Pokop" poziva na propis Grada Sarajeva (nekadašnjeg, čiji je pravni nasljednik Kanton Sarajevo).

- Mnogi naši građani su silom prilika napustili grad, te sigurno neće biti u prilici odazvati se na ove pozive, pa čak i da imaju saznanja o upućenom pozivu. Nasuprot tome obnavljaju se stara groblja i štite grobna mjesta davno ukopanih za koje je poznato da ne postoje živi nasljednici – naveo je Dodik.

Postupajući na ovaj način, kazao je, pitanje je kakva se poruka šalje i drugim gradovima odakle su građani protjerani, na primjer iz Bijeljine ili Banja Luke, gdje, kako je naveo, na internet poratlima već "kruže priče" o tome da su gradske vlasti samo na srpske grobnice polijepili naljepnice, iako to nije tačno, one su nalijepljene na sve grobove.

Referent za odnose s javnošću KJKP "Pokop" Najda Vranić Beširević za Fenu je pojasnila da je "Pokop" uveo jedinstven geografski informacioni sistem (GIS), obuhvatajući time svih devet aktivnih grobalja kojima upravlja i gazduje preduzeće.

Putem interneta, kazala je ona, korisnicima je omogućena brza i laka pretraga svega što ih interesira: ažurirani podaci o zakupu grobnog mjesta, broju slobodnih mjesta, o svim potrebnim informacijama poput imena, prezimena, godine rođenja i smrti, broju parcele i sličnog, cjenovnik pogrebnih usluga, planirani ukopi i pretrage po grobljima.

Upravo iz tog razloga, istakla je ona, na oko 12.000 do 13.000 grobnih mjesta polijepljenje su naljepnice sa tekstom u kojem se vlasnici, srodnici ili osobe koje se brinu o tom grobnom mjestu jave kako bi pomogli u obnovi nedostajućih podataka i arhive koja je ratnim dejstvima dijelom uništena, te time pomogli u implementaciji ovog za sve značajnog projekta.

- Dakle ne radi se o prekopavanju grobnih mjesta zbog neplaćenih računa, s čime su pojedini povezali naljepnice na kojima pozivamo zainteresirana lica da nam se jave – kazala je Vranić Beširević.

Pojasnila je da zakonsku osnovu imaju za prekopavanje grobnih mjesta nakon 10 godina neplaćanja i to je praksa svuda u svijetu.

- Zakonska osnova, a koja se do sada nikada u praksi nije primjenjivala, za prekopavanje grobnog mjesta nakon deset godina neplaćanja je u skladu sa Odlukom o uređivanju i održavanju gradskih grobalja – naglasila je.

Uređivanje i održavanje grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika vrše srodnici i druge zainteresirane osobe.

- Naknada za održavanje grobnog mjesta na godišnjem nivou iznosi 8,5 KM a sredstva od ove takse koriste se za košenje, čišćenje, ozelenjavanje grobnih površina i svega onog što naša groblja čini lijepim, urednim i čistim – rekla je.

Sve uredbe o upravljanju i održavanju grobalja, odnose se na devet komunalnih grobalja koje održava, upravlja i gazduje KJKP "Pokop" d.o.o. Sarajevo. Riječ je o grobljima "Bare", "Vlakovo", "Lav", "Stadion", "Sveti Josip", "Sveti Marko", "Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo", "Sveti Mihovil" i "Obad".

Inicijativa vijećnika Vedrana Dodika je prihvaćena, te je Gradsko vijeće predložilo gradonačelniku da zaduži nadležnu službu da razmotri problematiku, te da gradonačelnik predloži Gradskom vijeću inicijativu koju bi Gradsko vijeće uputilo nadležnima u Kantonu Sarajevo, a s ciljem rješavanja ovog problema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najavljena gradnja centralne mrtvačnice u Sarajevu

Kroz mrtvačnicu 'Pokopa' prošlo više od 2.300 preminulih od Covida-19

Troškovi kremiranja u prvom bh. krematoriju oko sto KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'