Bosna i Hercegovina     | 29.04.2018. 09:43 |

PDA - Uređena prava policijskih službenika temelj pravne države

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. aprila (FENA) - Pokret demokratske akcije (PDA) Bosne i Hercegovine smatra da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jedna od trenutno najvažnijih stvari za sigurnost života i imovine građana TK jer su, kako ističu, uređena prava i obaveze policijskih službenika temelj pravne države.

- Kolektivni ugovor, koji su potpisali premijer TK Jakub Suljkanović i predsjednik Upravnog Odbora Sindikata policije TK Dževad Velagić, pokazuje da je Vlada TK, predvođena parlamentarnom većinom na čelu sa PDA TK, prva vlada nakon 20 godina koja je uspjela značajno unaprijediti preduslove za bolju javnu bezbjednost - naveli su u današnjem saopćenju.

Također, PDA BiH ističe da Program kapitalnih ulaganja Vlade TK, koji obuhvata rekonstrukciju objekta u krugu Kampusa UNTZ koji je dodijeljen na korištenje MUP-u TK, jasno pokazuje odlučnost Vlade TK da unapređenjem statusa policijskih službenika unaprijedi i kompletnu sigurnost TK, a koja je jedan od osnovnih preduslova za privredni razvoj.

- Izražavamo zadovoljstvo što je policijskim službenicima konačno regulisan i noćni rad, koji će se plaćati 40 posto više po satu, što su dobili otpremninu za odlazak u penziju koja će se određivati na osnovu posljednje isplaćene plaće, te što je svaki službenik dobio pravo na otpremninu od šest plaća - naveli su u iz PDA.

Pozdravljaju i povećanje plata za policajce početnike, sa 690 na 790 KM.

PDA BiH će, najavljuju, putem političkih predstavnika na svim nivoima nastaviti aktivno raditi na unapređenju sistema sigurnosti, saopćeno je iz PDA BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost PDA

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'