Bosna i Hercegovina     | 28.04.2018. 11:18 |

Pendeš: Poruka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a je očekivana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Poruka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a sa sastanka održanog jučer u Bruxellesu, kada je u pitanju aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (Membership Action Plan - MAP) za Bosnu i Hercegovinu, poticajna je i ohrabrujuća - smatra ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Ministrica Pendeš ističe da "možda to nije ona poruka, koju smo u Bosni i Hercegovini željeli, ali jeste poruka koju je bilo realno očekivati".

Nakon sastanka glavni tajnik NATO-a saopćio je da se još čeka da Bosna i Hercegovina ispuni uvjete za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

- Za mene je znakovito i vrlo važno da je pored aktualnih tema od globalnog interesa i značaja, kojima su se NATO ministri vanjskih poslova bavili na sastanku, kao što su odnosi s Rusijom te stanje u Afganistanu i južnom Sredozemlju, relevantno pitanje bila i ocjena o napretku Bosne i Hercegovine u ispunjenju uvjeta za aktiviranje MAP-a. Prepoznati su i uvaženi svi naši napori i do sada ostvareni rezultati u registraciji nepokretne vojne imovine, ali i drugim oblastima - smatra Pendeš.

Dodaje da "to što odluka o aktiviranu MAP-a nije donesena jučer, zapravo samo znači da se pomno praćenje progresa u BiH te proces konzultacija i donošenja odluke po ovom pitanju, među članicama Saveza nastavlja".

- Za mene je to ohrabrenje i poticaj za još veći angažman i snažnije napore, te ću kao ministrica obrane poduzeti sve kako bi se, u jednoj intenziviranoj suradnji s našim NATO prijateljima i partnerima, ostvario daljnji napredak BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija - poručuje ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta