Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 22:54 |

Ekološki incident - U Spreču se izlila bazična tekućina iz SISECAM SODA-e

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Danas u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do incidentnog ispuštanja bazične tekućine (pH 12) iz taložnika "Bijelo more" kompanije SISECAM SODA Lukavac u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište.

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mjesta je izašao Kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O nastaloj situaciji obaviještena je i nadležna Policijska uprava, Civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode I kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlaštenjima i proglasio je III stepen ugroženosti.

Ovlaštene osobe Agencije za vodno područje sliva rijeke Save već uzimaju uzorke vode u pravcu Gračanice prema Karanovcu na liniji razgraničenja FBiH i RS.

Stanovništvo koje koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini poziva se da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

O rezultatima analiza javnost će biti informisana u što kraćem roku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lakić s predstavnicima Lukavca i Tuzle: Želimo pomoći razvoj lokalnih zajednica

Dizdar apelovao da se rasvijetle nemili događaji kod Lukavca

Ranjeni nastavnik skinut s respiratora, otac djeteta bit će predat Tužilaštvu TK

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom