Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 19:53 |

Vukušić: Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u povijesti hrvatskog naroda

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 27. travnja (FENA) – Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i zbog toga je obilježavanje te tragedije u dijelu nacionalne aktivnosti jedan od prioriteta – istaknuo  je Bože Vukušić glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda (PBV) i autor knjige "Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017." koja je u petak večer predstavljena u Mostaru.

Vukušić, koji je također i autor knjige "Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva", podsjetio je kako se bleiburška tragedija počela obilježavati na Beliburškom polju 1952. i iste godine osnovan je i Počasni Bleiburški vod koji je prošle godine obilježavao 65 godišnjicu svog djelovanja. 

PBV su, dodao je, osnovali  preživjeli sudionici bleiburške tragedije 1945. s ciljem da odaju dostojnu počast svim nedužnim žrtvama komunističkog pokolja.

- Knjiga Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017. je praktički kronološki prikaz obilježavanja bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji – zaključio je Vukušić.

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević, koji je i prvi predsjednik Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, podsjetio je kako se svaki treći muškarac reproduktivno sposoban s područja Širokoga Brijega, Ljubuškoga i južne Hercegovine nije vratio iz rata (1945.)  te da je riječ od oko 14.000 muškaraca.

- O tome se stalno šutilo sve do nove hrvatske demokracije kada sam progovorio na prvom Saboru HDZ-a 25. veljače 1990. o Bleiburgu i žrtvama rata,  križnom putovima i ubijenim hrvatskim političkim emigrantima u svijetu. Tada je Sabor donio zaključak da se svi ubijeni Hrvati u inozemstvu prenesu u Hrvatsku i pokopaju na zagrebačkom groblju Mirogoj, a isto tako da se obilježe sve jame i stratišta - podsjetio je Vukojević.

Na predstavljanju knjige, koje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz ostale, nazočili su predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Predstavljanje knjige organizirala je Udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put – Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova naslijeđa.

 

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'