Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 18:39 |

Organizacija i saradnja su najvažniji koraci u daljem razvoju lokalne zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetom opštini Sokolac nastavio je realizaciju projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u okviru kojeg je održana deseta javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU.

Debata u Sokocu izazvala je veliko interesovanje različitih predstavnika te lokalne zajednice, privrednika, poljoprivrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, srednjoškolaca i mladih i predstavnika lokalne uprave.

Ambasador Wigemark kazao je da je važno ostvariti saradnju između lokalnih zajednica, posebno u projektima prekogranične saradnje.

- Važno je i znati da mnogo toga ovisi upravo o građanima, o ljudima koji žive u lokalnoj zajednici odnosno od inicijative koju pokažu. Od njih zavisi koliko će se iskoristiti benefiti koje nose procesi EU integracija i mogućnosti koje pruža perspektiva Evropske unije - izjavio je.

Dodao je da su lokalne zajednice srce Evropske unije, osnova, ali i najveći potencijalni dobitnici procesa EU integracija.

- Privredni potencijal opštine Sokolac leži u razvoju poljoprivrede posebno stočarstva, drvne industrije, ali i brojnih drugih sektora - ocijenio je ambasador Wigemark ističući da su lokalne zajednice (poput te) nosilac procesa evropskih integracija u BiH.

Debati u Sokocu pridružio se i ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson koji je naglasio da je važno što taj projekt pruža da se ostvari direktan kontakt i dijalog sa ljudima koji žive u lokalnim zajednicama.

- Drago mi je što ćemo danas razgovarati sa ljudima iz Sokoca i okruženja koji dolaze iz poslovnog, obrazovnog ili NVO sektora da odgovorimo na pitanja koja se javljaju o funkcionisanju Evropske unije, perspektivi i o onome za šta se zalažemo, našim idejama, projektima i planovima - istakao je ambasador Rousson.

Učesnici debate u Sokocu ukazali su na neke od ključnih problema s kojima se suočava njihova lokalna zajednica kao što su mehanizacija i modernizacija poljoprivrede i izrazili zadovoljstvo razgovorom sa ambasadorima, te regionalnim i domaćim ekspertima koji su, svako iz svoje oblasti, odgovarali na pitanja i davali konkretne savjete i preporuke.

Regionalna ekspertica i koordinatorica Evropske mreže preduzetništva Crne Gore Ljiljana Belada ukazala je na važnost saradnje lokalnih vlasti s privrednim sektorom u lokalnim zajednicama.

- Crna Gora je otvorila gotovo sva poglavlja u pregovorima sa EU i kao takva može poslužiti kao dobar primjer BiH. Važno je biti na pravom putu i važno je biti što bolje informisan o svemu što se pruža u procesu EU integracija - istakla je Belada.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica (ProLocal - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ; LEP - Program za lokalni razvoj i zapošljavanje, projekt finansira EU, a provodi ILO i ReLoaD - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, koji finansira EU, a provodi UNDP).

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) provodi projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u okviru kojeg će posjetiti još pet (od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH) u kojima će održati javne debate o ulozi lokalnih zajednica i mogućnostima koje im nudi proces pristupanja EU, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kandidati za njemačkog kancelara održali drugu debatu

TI BiH organizira debatu o Nacrtu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine

Džaferović: Sad je došlo vrijeme da idemo dalje, na svom evropskom putu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo