Kultura     | 27.04.2018. 17:44 |

U Sarajevu TAIEX radionica o borbi protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održana radionica o temi borbe protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima, a s ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija u ovoj oblasti.

Učesnici konferencije informirani su o različitim temama vezanim uz iskustva kada je riječ o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, kao i o pitanjima restitucije predmeta od kulturnog značaja, preventivnim mjerama i ublažavanju rizika.

Naglašeno je da ilegalna trgovina kulturnim dobrima ne poznaje granice i u njenom suzbijanju neophodna je regionalna saradnja, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Borba protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima ostaje prioritet i na političkoj agendi o kulturi zemalja jugoistočne Evrope, a što je potvrđeno i kroz Deklaraciju ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope koja je usvojena na ministarskom sastanku održanom u Sarajevu 4. aprila 2018. godine.

U BiH u prethodnom periodu provedeno je više aktivnosti na implementaciji UNESCO Konvencije o mjerama zabrane i sprečavanja nedopuštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva kulturnih dobara, uključujući uspostavljanje koordinacije predstavnika svih nadležnih institucija u BiH i održavanje redovnih sastanaka s ciljem razmjene informacija i jačanja kapaciteta u ovoj oblasti.

Radionica u Sarajevu okupila je 50 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, predstavnika različitih institucija koje se u svom radu susreću sa problematikom vezanom uz borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Iskustva na ovom polju prezentirali su stručnjaci iz Francuske, Italije, Slovenije i Poljske, a prisutni su bili i predstavnici iz Srbije i Hrvatske.

Organizacija ove dvodnevne radionice omogućena je zahvaljujući doprinosu Evropske Komisije kroz instrumet TAIEX, te uz podršku ambasade Francuske i UNESCO-a.

Ambasada Francuske pruža snažnu podršku jačanju kapaciteta u ovoj oblasti, a zahvaljujući uspostavljenoj saradnji između Zemaljskog muzeja i Louvre muzeja, eksperti iz Francuske na radionici su učesnicima prenijeli svoja iskustva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih polova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Ministrica Bošnjak sa Alenom Pilavom i Tomažom Štupnikom o transplantacijskoj medicini u BiH

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu