Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 16:56 |

Svečano otvoren obnovljeni Porođajni odjel u Bolnici Travnik

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 27. travnja (FENA) - U Bolnici Travnik danas je svečano otvoren obnovljeni Porođajni odjel, kojem je turski grad Izmit donirao opremu vrijednu oko 280.000 eura, čime je, kako je rečeno, ova ustanova dobila ambijent za pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga, a njeni djelatnici bolje uvjete za rad.

Direktor Bolnice Travnik Mirsad Granov kazao je kako se u ovoj ustanovi, koja obilježava 120. godišnjicu osnivanja, godišnje rodi 1.200 beba, naglasivši kako je sada dobila porodilište za 22. stoljeće.

- Ovo donosi ogormnu sreću za sve one koji shvaćaju šta je budućnost, te borba za siguran porod i djetinjstvo. U odnosu na ono što smo ranije imali, možemo reći da smo dobili opremu, ne za 21., nego za 22. stoljeće. Zahvaljujući prijateljima iz Turske, cijeli projekt smo uspjeli završiti u roku od 29 dana - istaknuo je Granov.

Kako je kazao, donirana oprema sadrži više od stotinu stavki, a Bolnica je, među ostalim, dobila potpuno obnovljenu porođajnu salu, stolove, krevete i sve aparate i instrumente, potrebne za uspješno praćenje trudnoće i porod.

Uz brojne zvanice, svečanom otvaranju obnovljenog Porodiljnog odjela, koje je osnovano prije 60 godina, nazočilo je i izaslanstvo iz Turske, a veleposlanik te zemlje u BiH Haldun Koç kazao je kako je i ova donacija potvrda velikog prijateljstva dviju zemalja.

Turski veleposlanik je, među ostalim, istaknuo kako su BiH i Turska, također, izuzetno važni ekonomski partneri, o čemu svjedoči i podataka o obimu trgovinske razmjene od 700 milijuna dolara godišnje.

Gradonačelnik Izmita Nevzat Dogan ocijenio je kako je svima jasno koliko je za porođajne odjele bitna kvalitetna oprema i tehnologija, te je naglasio da je donacija Bolnici Travnik nastavak prijateljske politike Turske prema BiH.

Obraćajući se zvanicama, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović poručila je kako su donacijom iz Republike Turske pacijenti u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) dobili kvalitetniji ambijent i zdravstvene usluge, a bolničko osoblje bolje uvjete za rad.

Mahmutbegović je naglasila da se nada sličnim projektima i u budućnosti, a, prvenstveno, kada je riječ o jačanju bolničkih kadrovskih kapaciteta.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta