Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 15:51 |

Preživjele žrtve pozvale na procesuiranje odgovornih za ubista civila u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida i predsjednica Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" Murat Tahirović i Munira Subašić ocijenili su danas da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po nalogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 2008. godine poduzima radnje s ciljem promjene karaktera rata u BiH i relativizira ulogu strana u sukobu.

- Tužilaštvo sada uz pomoć v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i rukovodioca Odjela za ratne zločine Izeta Odobašića bez pogovora sprovodi politiku skovanu u kancelarijama RS-a koja ima za cilj da procesuira cjelokupno rukovodstvo Armije RBiH, a epilog takvog rada je hapšenje generala Armije Republike BiH Atifa Dudakovića - mišljenja su.

U saopćenju su napomenuli da bi general Dudaković bio procesuiran od Haškog tribunala da su postojale i najmanje indicije o počinjenju ratnog zločina.

Umjesto da Tužilaštvo, kazali su, krene s procesuiranjem najodgovornijih osoba za počinjenje ratnih zločina Tadić i Odobašić krenuli su s provođenjem revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina koja, smatraju ima za cilj prekrajanje istine o ratu u BiH.

Podsjetili su da su na ovakve radnje upozoravali sve nadležne institucije i ranije te su pozvali Tužilaštvo da krene s podizanjem optužnica protiv osoba odgovornih za ubistva nekoliko hiljada civila u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Prijedoru, Ključu i drugim mjestima.

- Neka pokažu minimum integriteta i autonomije u svom radu. Neka ne čekaju zeleno svjetlo iz Banja Luke kako bi se usudili raditi svoj posao - kazali su u saopćenju predstavnici žrtava.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Srebrenici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida

Ispraćaj kamiona s tabutima 50 žrtava genocida danas u 10.00 sati iz Visokog

Kamion s tabutima 50 žrtava genocida sutra polazi iz Visokog ka Potočarima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu