Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 14:43 |

SDP BiH: Neprihvatljiv način na koji je uhapšen Dudaković

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neprihvatljivim ocjenjuje način na koji su pravosudno-policijske agencije BiH izvele hapšenje generala Armije RBiH Atifa Dudakovića.

SDPBiH u saopćenju za javnost navodi da se radi o čovjeku koji je uvijek bio dostupan, odazivao se pozivima pravosudnih i policijskih tijela BiH i koji je javno govorio da će im uvijek biti na raspolaganju.

- Na ovaj način očigledno se želi dodvoriti određenim političkim centrima i snagama u BiH, ali i regiji, koji godinama vode kampanju kako bi izjednačili odgovornost Armije RBiH, s vojskama čiji zločini su dokazani kao udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH - navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaje se da je ratna strategija Petog Korpusa Armije BiH bila isključivo odbrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju, silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav komande Petog Korpusa.

- Pozivamo SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o hapšenjima „podobnim“ medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad. Iskazujemo punu podršku procesuiranju svih ratnih zločina počinjenih u BiH - navode iz SDP-a BiH.

Pozivaju i sve građane BiH, koji poštuju žrtvu branilaca Republike BiH i generala Dudakovića, koji je jedan od simbola tog otpora, „da ostanu mirni i ne dozvole da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakve političke svrhe“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta