Ekonomija     | 27.04.2018. 14:50 |

RAK - Javne konsultacije na nacrte dokumenata iz područja telekomunikacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) saopćila je da pokreće javne konsultacije u vezi sa nacrtima  nekoliko dokumenata. 

Radi se o nacrtima: Pravila o odvojenom računovodstvu; Analize tržišta završavanja (terminacije) poziva u individualne javne telefonske mreže na fiksnoj lokaciji – (veleprodajni nivo), te Analize maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Nacrt pravila o odvojenom računovodstvu definiše okvir za pripremu regulatornih izvještaja i ostalih informacija koje su operatori sa značajnom tržišnom snagom, a kojima je određena obaveza odvajanja računovodstvenih evidencija i vođenje troškovnog računovodstva (proglašeni operatori), obavezni dostavljati Agenciji. Također, Pravilo propisuje principe i sistem troškovnog računovodstva koji je u skladu sa praksama regulatornog računovodstva u susjednim državama i državama članicama Evropske unije.

Prijedlog Analize tržišta završavanja (terminacije) poziva u individualne javne telefonske mreže na fiksnoj lokaciji (veleprodajni nivo) definiše relevantno tržište u dimenziji usluga i u geografskoj dimenziji, te određuje operatore sa značajnom tržišnom snagom (SMP) i propisuje regulatorne obaveze u skladu sa nalazima provedene analize.

Prijedlog Analize maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija je izrađen u cilju obezbjeđenja uslova za podsticanje daljeg razvoja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija.

Komentari na nacrte dokumenata mogu biti dostavljeni najkasnije do 28. maja putem pošte na adresu Regulatorne agencije za komunikacije ili putem e-maila na info@rak.ba, saopćeno je iz RAK-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Vlada USK - Potpisani ugovori o finansiranju/sufinansiranju projekata iz Budžeta za 2023. godinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!