Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 11:22 |

Vlada FBiH - Želja za povratkom u očevu domovinu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Usvajanjem zaključka na jučerašnjoj sjednici o slanju preporuke Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vlada Federacije BiH je i zvanično pokrenula proceduru prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine Hectora Morića, državljanina Republike Francuske.

Hector Morić je rođen 21. februara 1988. u Parizu kao dijete Mirze i Regine Morić. Njegov otac Mirza Morić je bosanski kipar koji u Francuskoj živi 40 godina, gdje je prepoznatljiv po svom radu koji odiše nostalgijom za rodnom zemljom.

Preporuka je data jer je riječ o vrsnom umjetniku iz oblasti pejsažne arhitekture, o čemu svjedoče i preporuke uvaženih intelektualaca Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto u preporuci koju je potpisao filmski režiser i dobitnik Oscara Danis Tanović, svojom oduševljenošću Bosnom i jakom voljom za istraživanjem bosanske kulture i za obogaćivanjem zemlje porijekla svog oca nečim pozitivnim, Hector Morić odlučuje da se nastani u Sarajevu. Ovaj mladi Francuz osjeća se izrazito povezanim s našom zemljom i našom kulturom.

Morićevu želju za sticanje bosanskohercegovačkog državljanstva, akademik i književnik Abdulah Sidran smatra plemenitom i doživljava je “kao poklon koji kao društvena zajednica i država dobivamo, a da ne znamo čime smo to zaslužili”.

Hector Morić, kaže se u preporucu profesora Halila Tikveše, već tri godine, s povremenim prekidima, živi u Sarajevu, bavi se muzikom, pejsažnom arhitekturom, likovnom umjetnošću i prikuplja materijal za monografiju svog oca Mirze Morića.

“Ovaj mladi čovjek našoj zemlji nudi nešto jedinstveno i u svakom pogledu izuzetno: on žarko želi da u ovoj zemlji živi, te da se poveže sa svojim naslijeđem, usprkos svim nedaćama koje nas more, te okolnostima koje su, priznaćete, daleko od idealnih. Hector Morić donosi svojim entuzijazmom i ljubavi prema Bosni i Hercegovini, jednistvenu kombinaciju bosansko-francuske interkulturalnosti”, kaže u preporuci doc. dr. Ivana Radeljkovića s Katedre za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Hector Morić je, ističe profesor gitare Mirza Redžepagić, ne samo arhitekt, već i iznimni talenat u umijeću sviranja gitare koji je, putujući Južnom Amerikom i Španijom, donio bogate i raskošne melodije južnih krajeva koje često prezentuje na nastupima diljem Bosne i Hercegovine.

U preporuci Bošnjačke zajednice kulture Brčko, rodnog grada Mirze Morića, kaže se da dolazak u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu njegovog sina Hectora, pored iskazane i potvrđene ljubavi prema domovini njegovog oca, ima za cilj izradu i štampanje monografije o Mirzi Moriću, te pripremu i štampanje knjige crteža o Bosni i Hercegovini, uz popis autentičnih ljudi i jedinstvenog pejzaža; saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!