Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 16:47 |

U Banjoj Luci radionica za fitosanitarne inspektore o kontroli uvoza

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. aprila (FENA) – U organizaciji Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, te uz podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, u Banjoj Luci je održana dvodnevna radionica za fitosanitarne inspektore o temi "Biljni karantin na bilju prilikom uvoza, sa posebnim naglaskom na sadni materijal i citruse".

Bilo je riječi o režimu karantina za biljke prilikom uvoza, a učesnici su upoznati i s odredbama Evropske unije o kontroli uvoza, uključujući organizacione aspekte, kreiranje politika i planiranje iz ove oblasti, unutrašnjom koordinacijom uključujući saradnju sa carinskim i drugim organima, kao i praktičnom kontrolom. Također, cilj je bio da se obuhvati i način kontrole u unutrašnjosti za sadni materijal, citruse i ostale usjeve, te kontrola uvoza u naučne svrhe.

Radionici su, osim predstavnika Uprave, prisustvovali fitosanitarni inspektori inspektorata entiteta i Inspektorata Vlade Brčko Distrikta BiH, predstavnici instituta, zavoda, akademskih zajednica i drugih nadležnih institucija iz fitosanitarne oblasti u Bosni i Hercegovini.

Predavači su bili, eminenti stručnjaci iz ove oblasti, Christos Arampatzis i Stavroula Ioannidou (Ministarstvo za ruralni razvoj i hranu u Grčkoj) i Gianluca Governatori (Regionalna agencija za ruralni razvoj, fitosanitarnu, hemijsku, istraživačku, eksperimentalnu i tehničku pomoć, Italija).

Tokom radionice, između ostalog, poseban fokus je stavljen na otkrivanje simptoma prisustva štetnih organizama u sadnom materijalu pri čemu je prezentovan detaljan opis simptoma, kao i način uzimanja uzoraka biljaka, gdje su pojašnjenje metode formiranja uzoraka, kao i koliki je optimalan broj uzoraka i biljaka prema veličini pošiljke. Obratila se pažnja i na najvažniji dio sadnica na koje treba voditi računa prilikom uzimanja uzoraka, pri čemu su ujedno prenesena iskustva stečena u zemaljama Evropske unije po ovom pitanju.

Osim toga, akcenat je stavljen i na određivanje biljnog karantina za sadni materijal, citruse i ostale usjeve na mjestima ulaska u zemlju i mjestima u unutrašnjosti. Učesnici radionice su detaljno upoznati o mjerama zadržavanja biljnog materijala u karantinu (način, mjere za sprečavanje širenja štetnih rganizama), o mjerama bezbjedonosnog rada sistema, troškovima uništavanja zaraženog sadnog materijala i mjestu uništavanja.

Što se tiče pitanja uvoza citrusa posebna pažnja je usmjerena na uočavanje simptoma prisustva štetnih organizama na plodovima, pri čemu su prezentovane efikasne mjere u slučaju nalaza karantinskih štetnih organizama.

Takođe, ukazano je i na štetne organizme koji imaju potencijalnu ekonomsku važnost, a javljaju se kao nepoznati u Evropskoj uniji i nisu posebno navedeni u Direktivi 2000/29/EZ, saopćeno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo