Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 17:12 |

Novoimenovani direktor ICITAP-a Hancock posjetio Službu za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Novoimenovani direktor ICITAP-a u BiH (Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD-a) Laddie Hancock  posjetio je danas Službu za poslove sa strancima i tom prilikom sastao se rukovodstvom Službe, direktorom Slobodanom Ujićem i njegovim zamjenikom Mirsadom Buzarom. Razgovarali su o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija u BiH, implementaciji projekta Biometrije, kao i o drugim zajedničkim projektima i nastavku uspješne saradnje između ove dvije institucije.

Direktor Službe za poslove sa strancima upoznao je Hancocka s  trenutnom situacijom povećanog priliva migranata u BiH i izrazio zabrinutost zbog opasnosti pojave migrantske krize u BiH, jer je samo od januara do danas procesuirano više od 2.000 migranata što je dvostruko više od ukupnog broja migranata u 2017. godini. Dodao je i da su smještajni kapaciteti zbog velikog priliva migranata na gornjoj granici popunjenosti, te da  Služba za poslove sa strancima, zajedno s drugim nadležnim  institucijama i pored otežanih okolnosti, upravlja migracijama u BiH.

Hancock je naglasio da ICITAP stoji na raspolaganju Službi za poslove sa strancima za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim izazovima novog migrantskog talasa.

Direktor Ujić posebno je istakao dosadašnju saradnju Službe sa ICITAP-om, koji je od samog osnivanja Službe bio jedan od glavnih partnera u pružanju podrške radu Službe i jačanju njenih materijalno-tehničkih i kadrovskih kapaciteta, što je rezultiralo efikasnijom prevencijom i sprečavanjem ilegalnih migracija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o implementaciji projekta Biometrije u Službi za poslove sa strancima koji finansira  ICITAP. U tom kontekstu razgovaralo se o potrebi za dodatnom opremom što je za Službu od ključnog značaja u uslovima povećanog priliva migranata.

Direktor Ujić se zahvalio ICITAP-a i Vladi SAD na doprinosu razvoju Službe i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana