Kultura     | 26.04.2018. 16:49 |

Strasbourg - PSVE dodijelio nagradu Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić i članovi Izaslanstva Milica Marković i Damir Arnaut sudjeluju u Strasbourgu na drugom dijelu redovitog zasjedanja PSVE-a.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe održala je i hitnu raspravu o Izvješću koje je sastavilo neovisno istraživačko tijelo o optužbama za korupciju unutar PSVE-a.

Nakon plenarne diskusije o Izvješću, PSVE usvojila je Rezoluciju i Preporuku kojom se traži da PSVE izvrši određene reforme, kako u funkcioniranju svojih odbora tako i u dužnostima i obvezama zastupnika, naročito onih koji su izvjestitelji.

Zaključak PSVE je, također, bio da će se Izvješće, zajedno s pismom predsjednika PSVE, poslati svim državnim parlamentima zemalja članica VE.

Istovremeno, državama članicama VE, za čije zastupnike su izvedeni dokazi o korupciji, sugerirat će se da provedu daljnji pravosudni postupak, sukladno nacionalnom zakonodavstvu.

PSVE je održala i raspravu o Kopenhaškoj deklaraciji koju su države članice Vijeća Europe usvojile 13. travnja ove godine, a koja se bavi pitanjima reforme europskog sustava zaštite ljudskih prava.

Usvojena je i Rezolucija o odstupanju od Europske konvencije o ljudskim pravima u slučaju izvanrednog stanja u zemlji.

Članovi izaslanstava zemalja članica PSVE-a raspravljali su i o borbi protiv korupcije putem oduzimanja nelegalno stečene imovine, o pravnim izazovima u svezi s hibridnim ratovima, o humanitarnoj potrebi interno raseljenih osoba, o provođenju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i o financiranju terorističke skupine ISIL.

Tijekom zasjedanja predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u PSVE-a Senad Šepić razgovarao je s članom Izaslanstva Savezne Republike Njemačke u PSVE-u i koordinatorom transantlantske suradnje u Vladi SR Njemačke Peterom Beyerom o aktualnim prilikama u BiH i regionu, o mogućim rješenjima i daljnjim zajedničkim aktivnostima u Vijeću Europe, te o suradnji između dvije zemlje.

Također, predsjedatelj Šepić u Strasbourgu se susreo i s predsjedateljicom Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje PSVE-a Maríom Concepción De Santa Ana.

Na ceremoniji dodjele „Muzejske nagrade Vijeća Europe“, Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva dodijeljena je ovogodišnja Muzejska nagrada Vijeća Europe za 2018. godinu, uz ocjenu žirija za Europski muzej godine da je Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva najvišim ocjenama bodovan kvalitet rada.

Prema riječima predsjednika PSVE-a Michele Nicolleti, odluka o dodjeli Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. godinu Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva donesena je jednoglasno.

Sudionicima drugog dijela redovitog zasjedanja PSVE-a obratili su se ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen, a na pitanja zastupnika u PSVE-a odgovarao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, saopćeno je iz     Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo