Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 16:54 |

Podžić primio polaznike visokih studija Škole nacionalene odbrane Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić primio je danas u Sarajevu polaznike 7. klase visokih studija Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije s načelnikom visokih studija sigurnosti i odbrane pukovnikom Goranom Župcom na čelu.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić informirao je goste iz Beograda o dobrim bilateralnim odnosima između parlamentarnih komisija/odbora za odbranu i sigurnost BiH i Republike Srbije.

Podžić je podsjetio na to da je kolegij Zajedničke komisije od 27.do 29. marta ove godine boravio u radnoj posjeti institucijama zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srbije. U okviru te posjete, rekao je Podžić, održan je i sastanak s državljanima Bosne i Hercegovine koji su polaznici Vojne akademije, Škole za generalštabno usavršavanje, Škole za komandno-štabno usavršavanje i Visokih studija sigurnosti i odbrane, na kome su članovi Zajedničke komisije i parlamentarni vojni povjerenik informirali 29 polaznika iz Bosne i Hercegovine o aktivnostima Zajedničke komisije, o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te njihovom viđenju stanja u sektoru odbrane Bosne i Hercegovine.

 Podžić je gostima iz Srbije prezentirao organizaciju i osnovne nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, naglašavajući da Zajednička komisija, osim informacija koje dobija od Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti i drugih institucija, vrši i terenske posjete jedinicama i komandama Oružanih snaga BiH (OSBiH) kako bi stekla uvid u realno stanje i na taj način, u saradnji sa odgovornim licima u Ministarstvu odbrane i OSBiH, rješavala aktuelne probleme u sektoru odbrane u našoj zemlji.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović upoznao je delegaciju iz Srbije sa modelom zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda uniformisanih vojnih lica u OSBiH, prezentitajući glavne aktivnosti kojima se bavi Ured parlamentarnog vojnog povjerenika u našoj zemlji.

Načelnik Visokih studija sigurnosti i odbrane pukovnik Goran Župac zahvalio se na srdačnom prijemu i upoznao domaćine sa programom i načinom rada Škole nacionalne odbrane, apostrofirajući internacionalni karakter Visokih studija sigurnosti i odbrane. Posebno je istaknuo dobre rezultate koje ostvaruju polaznici iz Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovaralo se o bilateralnoj saradnji oružanih snaga dvije zemlje. Saradnja se, između ostalog, ogleda u programima obuka vojnih lica, odnosno njihovom tehničkom, informatičkom i stručnom usavršavanju, rečeno je na sastanku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komisija za odbranu i sigurnost BiH usvojila Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u posjeti TROM-u Doboj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo