Ekonomija     | 26.04.2018. 15:51 |

Vlada FBiH - O sredstvima za cestogradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vlada FBiH je razmatrala informaciju Međuresorne radne grupe, koja je trebala da analizira stanje u vezi s prikupljanjem i raspodjelom sredstava iz izvornih prihoda za finasiranje cesta, sagleda mogućnosti i predloži proceduru za uzimanje kredita od međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje regionalnih i lokalnih cesta, te predloži mjere za poboljšanje postojećeg stanja i pokretanje realizacije projekata.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo financija da nastave aktivnosti s ciljem osiguranja kredita međunarodnih financijskih institucija za financiranje Projekta modernizacije regionalnih cesta.

Predstavnici Federacije BiH u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje zaduženi su da iniciraju dodatnu izmjenu Zakona o trošarinama BiH s ciljem stvaranja pretpostavki za potpuno uređenje tržišta naftnim derivatima u BiH.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije treba da osigura adekvatnu kontrolu pri odobravanju uvoza bio-dizela i količine derivata rudnicima na koje se ne plaćaju obveze, a Federalno ministarstvo prometa i komunikacija pri odobravanju ovog goriva za potrebe JP Željeznica Federacije BiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da odmah pristupi digitalizaciji kontrole naplate javnih prihoda i da, najkasnije do 31.7.2018. godine, izvrši digitalizaciju evidentiranja i kontrole naplate javnih prihoda prilikom registracije motornih vozila povećanjem obima poslova stručnim institucijama koje vrše nadzor nad radom stanica za tehnički pregled vozila, te da uspostavi održiv model funkcioniranja i razvoja ovog sistema.

Federalna ministarstva prometa i komunikacija, okoliša i turizma i financija zadužena su da, u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima u procesu uspostave digitalizacije osiguraju neophodne saglasnosti primatelja javnih prihoda za ograničen pristup informacijama o obavezama i naplati obaveza prilikom registracije motornih vozila na teritoriju Federacije BiH.

Vlade kantona dužne su da usklade status upravitelja regionalnim cestama sa Zakonom o cestama Federacije BiH u smislu financijske samostalnosti.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, ispitati opravdanost i pripremiti program postupnog uvođenja zabrane prijevoza opasnih materija i derivata, pored praznika i vikendom, te u ljetnim mjesecima na najopterećenijim cestama kao što je M 17, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana