Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 14:02 |

VMBiH - Pružiti pravnu pomoć štedišama iz BiH da ostvare prava na isplatu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH upoznato je danas s Informacijom o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Ališić i drugi“ i zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da nastavi pratiti  njeno izvršenje.  

Istovremeno će se  Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u skladu sa svojim nadležnostima, zajednički uključiti u definiranje modaliteta za pružanje pravne pomoći za oko 5.500 bh. štediša koji su prisiljeni da svoje pravo na isplatu devizne štednje traže korištenjem internih slovenskih pravnih lijekova, odnosno eventualnim ponovnim pokretanjem procesa pred  Evropskim sudom za ljudska prava.    

To je zaključeno nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato da je Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio Rezoluciju o zatvaranju supervizije nad provedbom presude „Ališić i drugi“ u njenom dijelu koji se odnosi na Sloveniju, iako je BiH pokrenula debatu o preuranjenosti ove odluke kojom se utvrđuje da je Slovenija uspostavila efikasan mehanizam za izvršenje ove presude.

Naime, stav BiH je da je ostalo neriješeno pitanje isplate kategoriji štediša koji su svoja potraživanja prema Ljubljanskoj banci bili predstavili na jedinstvenom računu građana, ali ih nisu upotrijebili u procesu privatizacije, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana