Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:57 |

SDPBiH: HDZ-u je prioritet izborna krađa a ne izborna volja građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Predstavnici HDZ-a BiH i njihovi sateliti danas su ponovo nedolaskom na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH spriječili uvođenje mehanizama nadzora izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način HDZBiH pokazuje da želi spriječiti da isključivo legitimni predstavnici, koji dobiju izbornu podršku građana, budu birani u bh. zakonodavne organe. Ovim je HDZ-e poslao jasnu poruku da su izborne krađe i falsificiranje izbornih rezultata prioritet, u odnosu na poštivanje stvarne volje naroda.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine posebno osuđuje i djelovanje HDZ-a 1990, "tihog igrača" HDZ-a BiH, i njihovog delegata Martina Raguža, koji su se pokazali kao jasni saučesnici u ovom procesu. Licemjernim smatramo postupke ove stranke koja se, s jedne strane, žali na brutalne krađe, a s druge strane, očito koordinira svoje aktivnosti s HDZ-om, kako bi onemogućili uvođenje kontrole izbornog procesa. Današnje prisustvo sjednici Raguža, nije ništa drugo do zamazivanje očiju javnosti, u kojem se HDZ 1990, koji je zaslužan za blokiranje usvajanja rješenja na prošloj sjednici Doma naroda, sada pokušava amnestirati.

Tražimo od predstavnika međunarodne zajednice, a naročito od predstavnika država članica Vijeća za implementaciju mira, da odmah prekinu svaku saradnju s onima koji državne institucije svode na sredstvo ostvarenja ličnih interesa.

Ustav BiH nema rješenje za ovakvo omalovažavanje građana i kidnapiranje njihovog temeljnog demokratskog prava na glasanje. Istovremeno, OHR uporno izbjegava da izvršava svoju osnovnu dužnost. Tražimo od Visokog predstavnika Valentina Inzka da, konačno, počne raditi svoj posao, a da prestane s iskazivanjem zabrinutosti dok posmatra kako uske interesne grupacije građane BiH drže taocima svojih vaninstitucionalnih metoda djelovanja i uzurpiranja javnih dobara i interesa.

Ukoliko i ovi činovi urušavanja parlamentarne demokratije prođu nekažnjeno, jasno je da će dosadašnji generatori haosa, u liku HDZ-a BiH i njihovih partnera, to shvatiti kao ohrabrenje za dalje urušavanje institucija i priječenje provedbe izborne volje građana i nakon izbora. Oni su to stanje već uredno najavili i svaka tišina domaćih i stranih zvaničnika znači prešutnu saglasnost i podršku tom scenariju.

 

Ako je blokada razvoja ove zemlje prihvatljivo rješenje, mi ćemo spremiti jednako radikalan odgovor i očekujemo, u najmanju ruku, jednaku prešutnu podršku. Nećemo dozvoliti da se bilo ko poigrava s državom Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'