Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 11:48 |

SDP predložio ukidanje diskriminacije penzionera u Federaciji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Svakim danom postaje sve jasnije da je novi Zakon o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji BiH promašena reforma i "ništa drugo nego brutalna prevara postojećih penzionera i pljačka budućih", ocijenila je u saopćenju za javnost Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH).

 Kako navode, prema odredbama novog Zakona uspostavljena je diskriminacija u članu 116., kojim se penzionerima onemogućava da uz penziju rade i budu prijavljeni, a ta restrikcija se ne odnosi na penzionere koji su članovi upravnih, nadzornih i sličnih odbora. Već prije isplate martovskih penzija penzioneri, koji su prijavljeni da obavljaju samostalnu djelatnost, na kućnu adresu dobili su rješenje da im se isplata penzije obustavlja.

 - Zakon je pak omogućio onim penzionerima, koji se politički postavljaju na funkcije u upravnim i nadzornim odborima, da primaju paralelno i penziju i naknadu za članstvo u tim tijelima. Logično je da se ove odredbe direktno kose s osnovnim ustavnim i ljudskim pravom na rad, kao i sa mogućnošću za dodatnu zaradu, što posebno pogađa penzionere s minimalnim penzijama, kojih je najviše. Član 116. Zakona o PIO-u je diskriminirajući u odnosu na one penzionere koji ne mogu i nisu u situaciji da budu izabrani na javne funkcije i nadzorne odbore - stoji u saopćenju. 

Iz tog razloga SDP BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o PIO, kojim se navedena odredba briše.

- Usvajanjem ovog prijedloga ukinula bi se uspostavljena diskriminacija, a svi penzioneri doveli u isti status kada je u pitanju korištenje prava na penziju - saopćio je SDP.

 

Uzimajući u obzir da veliki broj penzionera prima minimalnu penziju, od koje je nemoguće dostojanstveno živjeti, ukoliko nemate članove porodice koji vas pomažu, smatramo da je ovakva odredba u Zakonu prije svega restriktivna i diskriminatorna, a posebno nehumana i višestruko štetna.

 

Pozivamo nesposobnu vlast, predvođenu SDA, da podrži ovaj Zakon i tako pred kraj svog propalog mandata ispravi makar jednu nepravdu koju je nanijela građanima FBiH.

 

Politički je licemjerno stimulisati kasniji odlazak u starosnu penziju, a u istom tom Zakonu zabraniti penzionerima da svojim rukama i intelektom osiguraju sebi dodatna primanja za dostojanstvenu starost.  Ne radi se ni o kakvim spektakularnim uštedama, osim o potvrdi kako beskrupuloznu vlast imamo.

 

Mi, faktički, danas uživamo najvećim dijelom ono što su ti ljudi stvarali, a na ovaj način ih se mizernim penzijama i zabranama kažnjava za sve što su uradili kroz svoj životni vijek.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'