Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 10:01 |

Održana 29. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO DISTRIKT, 26. travnja (FENA) - Skupština Brčko distrikta usvojila je u srijedu, na 29. redovnoj sjednici, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Brčko distrikta BiH po hitnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u prvom čitanju, dok je veći broj ostalih zakona čije je razmatranje i usvajanje bilo predloženo odloženo za naredno skupštinsko zasjedanje.

Kako je priopćeno u četvrtak iz Ureda za informiranje Skupštine Brčko distrikta, potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović kazao je nakon sjednice da je ona kao i prethodne protekla u najboljem redu i da vjeruje kako će zakoni čije je razmatranje i usvajanje odloženo biti doneseni na narednoj sjednici.

Nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti i Zakona o socijalnoj zaštiti u drugom čitanju odloženi su za narednu sjednicu zbog potrebe usklađivanja amandmana.

- Povukli smo amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti jer je došlo do neusklađenosti amandmana Vlade i nadležne skupštinske komisije i to će biti usklađeno do narednog zasjedanja - kazao je potpredsjednik Filipović.

Dodao je kako vjeruje da će na narednoj sjednici u drugom čitanju biti usvojen i Nacrt zakona o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Nacrt zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju čije je razmatranje također odloženo.

- Ovim zakonima dugo se bavimo, imamo kvalitetne prijedloge koji se tiču preventivnog djelovanja prilikom izrade propisa i koje treba ugraditi u ove zakone – kazao je Filipović.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u izjavi za novinare kazao je kako smatra dobrim prijedlog uvođenja obaveze pribavljanja mišljenja Ureda za prevenciju korupcije u tijeku donošenja zakonskih i podzakonskih akata kako bi se ukazivalo na postojanje koruptivnih elemenata u tim propisima.

- Ovo je dobar prijedlog ali nije bilo moguće da se realizira na osnovu amandmana koje je Vlada predložila, zbog čega je Skupština odložila donošenje Zakona - kazao je Milić.

Dodao je da je na sastanku šefova zastupničkih klubova u pauzi skupštinskog zasjedanja potvrđeno da ured za prevenciju korupcije bude uspostavljena u Uredu gradonačelnika, s tim što bi njena nezavisnost bila propisana i garantirana zakonom. 

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kao i izvještaja o provedenoj proceduri za izbor kandidata i prijedloga odluke za imenovanje članova Nadzornog odbora JZU 'Zdravstveni centar' odloženi su zbog nedostatka afirmativnih glasova poslanika iz reda hrvatskog naroda.

Tijekom sjednice usvojena su izvješća o radu Pravobraniteljstva i Policije Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

Skupština je donijela devet odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH kao i odluke o izmjenama odluka o pristupanju izradi 12 regulacijskih planova, navodi se u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije