Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 10:41 |

Reis Kavazović u Bijeloj kući razgovarao s Williamom B. Berkleyem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu je tokom posjete Bijeloj kući u Washingtonu razgovarao sa Williamom B. Berkleyem, direktorom Ured za evropske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost, a sastanku je prisustvovala i direktorica za pitanje borbe protiv terorizma Lauren Donatucci.

Berkleya je zanimalo mišljenje reisu-l-uleme o tome koliki je utjecaj stranih faktora na radikalizaciju prilika u BiH i pojavu nasilnog ekstremizma među mladima, te kakvo je iskustvo IZ u BiH u prevenciji i suzbijanju radikalizma i ekstremizma.

Kavazović i Barkley su razgovarali i o mogućoj podršci SAD-a programima i projektima koji bi za cilj imali jačanje kapaciteta Islamske zajednice i drugih institucija bh. društva u suprotstavljanju ideologijama koje promoviraju nasilje i isključivost.

Reis Kavazović je rekao da su u BiH i regionu sve prisutnije skupine koje nastupaju s ekstremnih nacionalističkih pozicija a koje imaju podršku nekih država koje igraju destruktivnu ulogu u regionu.

Neke od takvih skupina, naveo je Kavazović, su pod sankcijama SAD-a i drugih međunarodnih faktora ali im se iz nekog razloga tolerira paradiranje po BiH.

Govoreći o izazovima s kojima se nosi Islamska zajednica, kada je riječ o pojavi radikalnih skupina, reisu-l-ulema je kazao kako se i među muslimanima pojavljuju oni koji zagovaraju netolerantnu i isključujuću interpretaciju vjere i koji često svojim istupima omalovažavaju tradicionalne institucije i stoljećima uvriježene modele življenja islama na prostorima Balkana.

Naglasio je da muslimanima u BiH nije u prirodi netolerancija niti ekstremizam, a kao potvrdu toga naveo je činjenicu da su mnogi ljudi izgubili djecu, roditelje, braću, majke i sestre ali da nikada nisu posezali za osvetom, te da su brojni primjeri doprinosa muslimana suživotu pripadnika različitih vjera i etničkih pripadnosti.

Kavazović je kazao da je Islamska zajednica razvila čitav niz programa koje je implementirala na većem dijelu BiH održavajući seminare za imame, omladinu i roditelje kako bi stala ukraj takvim skupinama koje prije svega atakuju na muslimansko jedinstvo i njihove interese.

Reisu-l-ulema je kazao da su SAD dugo bile odsutne iz BiH ili njihovo prisustvo nije bilo tako vidljivo, što je kreiralo svojevrstan vakuum, a tu prazninu su, potom, popunili neki drugi politički faktori koji imaju interese u BiH.

Zamolio je sugovornike da pomognu revitalizaciju i jačanje značaja Washingtonskog sporazuma koji je izuzetno važan za funkcioniranje cijele države, te naglasio da je izuzetno važno vidljivije prisustvo SAD-a u BiH za njenu sigurnost i napredak na euroatlantskom putu.

Naglasio je kako IZ u BiH ima odličnu saradnju sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu i posebno je pohvalio trud koji ulaže američka ambasadorica Maureen Cormak na podršci BiH i svim njenim narodima i građanima a posebno na polju promocije civilnog društva i međureligijskog dijaloga.

Direktor Ured za evropske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost William B. Berkley je kazao da je razumio poruku te napomenuo da je Bosna i Hercegovina američka investicija koja će biti zaštićena.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, reisu-l-ulema je sa delegacijom Islamske zajednice u BiH posjetio ambasadu BiH i zahvalio za aktivnosti koje poduzimaju predstavljajući BiH, te im poručio da su privilegovani jer je malo onih koji dobiju priliku da svoju državu predstavljaju u najvažnijem svjetskom centru, javlja MINA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi

Kavazović: Zajednicu vjernika graditi usključivo na temeljima bratstva 

Islamska zajednica: Podmetanja o navodnim 'terorističkim ćelijama' su zlonamjerna i tendenciozna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'