Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 14:11 |

Rukovodstvu Parlamenta FBiH predstavljeno izvješće Evropske komisije o BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Sinno Khaldoun predstavio je danas čelnicima Parlamenta Federacije BiH - Lidiji Bradari, predsjedateljici Doma naroda i Edinu Mušiću, predsjedatelju Zastupničkog doma, ujedno i predsjednicima Povjerenstava za europske integracije, kao i članovima Povjerenstva i kolegija oba doma, Privremeno izvješće Evropske komisije za BiH za razdoblje oktobar 2016. - februar 2018. godine, objavljeno 17. aprila ove godine. 

Dokument sadrži ključne nalaze u različitim oblastima, kao i preporuke čija će primjena ubrzati evropski put BiH, saopćeno je iz Doma naroda.

Po riječima zamjenika šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, regija zapadnog Balkana ponovo je u središtu zanimanja Evropske unije, a zemlje regije bilježe napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), što bi trebalo potaknuti i BiH da ih sustigne i ubrza vlastiti evropski put.

Predstavljajući ključne nalaze i preporuke iz Izvješća Evropske komisije za BiH čelnicima zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, Khaldun je kazao da su na razini Federacije BiH napravljeni određeni pomaci, ali i da ima prostora za nove iskorake uprkos tome što je 2018. izborna godina.

S tom konstatacijom složili su se i čelnici Parlamenta Federacije BiH. 

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda, među najznačajnim uspjesima u radu aktualnog saziva Parlamenta FBiH navela je donošenje zakona u oblasti radnog prava i socijalne zaštite, zakone u oblasti finansijske politike te uspostavu jedne vrste mehanizma koordinacije s nižim razinama vlasti, županijama i općinama.

Kao najvažniji korak u uspostavi učinkovitih tijela vlasti, čelnici Parlamenta naveli su potrebu reforme javne uprave, koja treba da bude prilagođena i evropskim procesima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'