Kultura     | 26.04.2018. 09:50 |

Koncert Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - U Narodnom pozorištu Sarajevo sutra će biti održan koncert koji će biti jedinstvena prilika za sve ljubitelje klasične muzike da čuju djela iz kamerne muzičke literature, najavljeno je iz Sarajevske filharmonije.

Pored poznatih St. Paul's svite Gustava Holsta i Holberg svite op. 40 Edvarda Griega, pažnju će privući premijerna izvedba u Sarajevu kompozicije Garden of devotion za sopran i gudački orkestar, švedskog kompozitora Rolfa Martinssona.  

Riječ je o ciklusu od pet pjesama, nastalih prema Tagorinoj poemi The Gardener, koje čine kratku priču o neuzvraćenoj ljubavi. Martinssonov muzički jezik čvrsto je tonski i melodijski uz ponekad bujnu orkestraciju koja je savršeno usklađena sa sopranskom linijom.

Kao solista sarajevskoj publici će se predstaviti sopranistica, gošća iz Hrvatske, Ivana Lazar, dobitnice mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Prisutna je na koncertnim podijima zagrebačke muzičke scene kao vrsna interpretatorica barokne muzike, a uporedo s koncertnim nastupima, Ivana Lazar je iznimno aktivna i na opernoj sceni. Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Nakon 30 godina Zubin Mehta ponovo diriguje u Sarajevu (VIDEO)

Koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio publiku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo