Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 25.04.2018. 11:42 |

Eksperti iz Švedske pomažu poreznim upravama u BiH

FENA

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Eksperti Švedske porezne agencije danas i sutra će održati prezentaciju u Sarajevu o poreznim pitanjima i o tome kakve su pripreme potrebne u BiH u kratkoročnoj, ali i dugoročnoj perspektivi.

Na seminaru će prisustvovati više od 30 učesnika iz ministarstava i poreznih uprava u BiH, uključujući neke ambasade i  donatore.

Porezne uprave u BiH i Švedska porezna agencija od septembra prošle godine imaju saradnju s ciljem poboljšanja efikasnosti i usluga poreznih uprava.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg istaknuo je da je namjera projekta da se prikupljanje poreza učini efikasnijim. 

- Imamo tijesnu sradnju, počeli smo u septembru prošle godine i saradnja će trajati tri godine i sve to finansira Švedska sa tri miliona eura. U toku proteklih 30 godina Švedska porezna agencija je prošla od faze gdje smo imali inspektore do jedne agencije koja je orjentirana na pružanje usluga. Radi se o potpuno drugom načinu razmišljanja - rekao je Hagelberg.

Pojasnio je da se među poreznim obveznicima u Švedskoj na Švedsku poreznu agenciju gleda kao na organ broj jedan kada je u pitanju popularnost.

- Dodao bih da je Švedska porezna agencija imala slične projekte i u nekim drugim zemljama kao što je Južna Afrika ili Bocvana, gdje je krajnji ishod bio da su porezne agencije u tim zemljama postale više orjentirane uslugama - poručio je ambasador.

Kazao je da čak i ako se radi o teškom i složenom okruženju, nije nemoguće napredovati.

- Danas se fokusiramo na međunarodnu saradnju, a rekao bih da u globaliziranom svijetu porezne agencije moraju međusobno sarađivati - zaključio je Hagelberg.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Uk i Lagerlof o upravljanju otpadom, zagađenju zraka i uvođenju avio-linija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'