Najave     | 25.04.2018. 07:51 |

Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica

FENA Saopćenje

KONJIC, 25. travnja (FENA) - Udruženje logoraša općine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca te općine, uz podršku Općine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, danas će obilježiti 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica (Buturović Polje).

Kako je priopćeno iz Saveza logoraša u BiH, programom obilježavanja predviđen je obilazak mezarja u mjestu Gorica te polaganje cvijeća, obraćanje gostiju i zvanica ispred spomen- obilježja ubijenim mještanima Gorice.

Podsjećamo, 25. travnja 1993. godine u ranim jutarnjim satima na mjesto Gorica na području konjičke općine izvršen je napad pripadnika jedinice iz sastava brigade HVO 'Herceg Stjepan'. U jednom danu su ubijeni Mirsad Gabela, Senad Hanić i Zaim Keško. Isti dan je ranjen, a nakon teških muka u logoru Buturović Polje, podlegao Šefkija Šteta. Nekoliko dana nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u obiteljskoj kući, živa, a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubojstava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od Međunarodnog crvenog križa. Za navedene zločine do danas nitko nije procesuiran.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu