Svijet     | 24.04.2018. 19:23 |

Trump upozorio Iran protiv ponovnog pokretanja nuklearnog programa

FENA Internet

WASHINGTON, 24. aprila (FENA) - Razmatrajući povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma, američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da, ukoliko Iranci "ponovo pokrenu svoj nuklearni program, oni će imati mnogo veće probleme nego što su ih imali ranije". 

Trump je uputio to upozorenje stojeći pokraj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Ovalnom uredu gdje bi dvojica saveznika trebali raspravljati o multinacionalnom nuklearnom sporazumu, ratu u Siriji i o drugim temama tokom današnjih susreta u Bijeloj kući. 

Trump je također obavijestio Macrona i TV publiku da sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un želi da se sastane s njim "što je ranije moguće". Američki predsjednik, koji je svojevremeno ismijavao Kima kao "malog raketnog čovjeka", izjavio je da je sjevernokorejski vođa bio "veoma otvoren" i "veoma častan" do sada.

Macron je poručio Trumpu da zajednički SAD i Francuska mogu poraziti terorizam, ukinuti oružje za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji i Iranu i mogu zajednički djelovati za dobrobit planete, u aluziji na svoje inicijative da oživi američku ulogu u pariškom klimatskom sporazumu. 

Novinari su pitali Trumpa da li bi on mogao pokazati volju da ostane u iranskom nuklearnom sporazumu. On je odgovorio: "Ljudi znaju moje stavove o iranskom sporazumu. On je sulud, on je smiješan, Bolje bi bilo da nikada nije postignut". 

Jedan od Macronovih ciljeva tokom trodnevne posjete Washingtonu je da uvjeri Trumpa da ostane u sporazumu. Trump je javno iskazivao neodlučnost prema tome, ali je podsjetio francuskog kolegu na ono što smatra nedostacioma u sporazumu, koji se ne bavi iranskim baslističkim raketama ili iranskim akrtivnostima u Jemenu ili u Siriji.

Macron je izjavio novinarima da će on i Trump razmotriti sporazum "u širem regionalnom kontekstu", uzimajući u obzir situaciju u Siriji.

- Mi imamo zajednički cilj, želimo osigurati da nema eskalacije i nema nuklearnog širenja u regiji. Sada bismo trebali pronaći pravi put naprijed - izjavio je  Macron.

Trump je sugerirao kako je otvoren da "učini nešto" s iranakim sporazumom sve dok funkcionira "snažno".

- Mogli bismo barem postići sporazum među nama veoma brzo - poručio je Trump Macronu, ali kada su ga novinari upitali kakav bi to sporazum mogao biti, Trump je odgovorio: "Saznat ćete", prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo