Regija     | 24.04.2018. 15:56 |

U BiH 20 općina nosioci BFC certifikata

FENA Hana Imamović

BEOGRAD, 24. aprila (FENA) - Ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave je prioritet, a jedan od važnih mehanizama u tom smislu je implementacija BFC standarda koji značajno podiže konkurentnost cijelog regiona, odnosno zemalja u kojima se ovaj program implementira. Jedinice koje ispune ove standarde dobijaju BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) certifikat.

Najveći broj lokalnih jedinica koje imaju ovaj certifikat u zemljama jugoistočne Evrope je Bosna i Hercegovina gdje je 20 općina nosilac ovog certifikata, a za 11 od njih danas je dodijeljen certifikat u Beogradu gdje je upriličena 12. Godišnja skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja djeluje kao regionalni tehnički sekretarijat BFC procesa.

BiH ima najveći broj jedinica lokalne samouprave koje su uspješno implementirale ovaj standard prije svega zahvaljujući velikoj podršci Američke agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi.

Tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić napomenuo je da je mreža za certificiranje uspostavljena 2013. godine zbog čega Federacija BiH i ima dosta dobre rezultate.

- Ovaj posao smo prihvatili jer se on poklapa s naših pet strateških ciljeva, među kojima su regionalni razvoj te kontinuiran rast, ali i postizanje konkurentnosti - pojasnio je Bejić.

Izrazio je nadu da će se i dalje nastaviti ovaj vid programske saradnje na sveopće zadovoljstvo posebno građana u jedinicama lokalne zajednice.

Ministrica lokalne uprave i samouprave u Vladi Republike Srpske Lejla Rešić kazala je danas da je interes lokalnih zajednica u RS-u za ovaj program veliki te se broj certificiranih općina/gradova povećava.

- U RS-u vjerujemo da koliko su jake jedinice lokalne zajednice toliko je jaka Republika Srpska zbog čega i investiramo u lokalnu zajednicu i njen napredak koji ne ože biti mimo privrede i građana - zaključila je Rešić, najavivši da će se na razvoju lokalnih zajednica raditi.

Kroz cijeli program certifikacije lokalna administracija mora biti pouzdan partner privatnom biznisu, tako što će svojim aktivnostima osigurati najviši standard usluga kao i visok nivo transparentnosti što ulagači i očekuju jer nova ulaganja pretpostavka su za nova zapošljavanja, a nova radna mjesta osnovni i najvažniji je preduvjet za unaprjeđenje životnog standarda građana.

Program certifikacije ima za cilj unapređenje saradnje svih aktera koji su uključeni u proces privlačenja i realizacije investicija, kao i da promovira standarde koji utiču na kreiranje povoljne poslovne klime.

To znači da kvalitetnija interna organizacija gradskih/općinskih administracija, kao i eksterna prepoznatljivost od investitora i drugih zainteresiranih aktera, osnovne su prednosti koje lokalne samouprave ostvaruju pristupanjem BFC SEE procesu.

Certifikacija gradova/općina podrazumijeva ispunjenje određenih standarda, tj. svojevrsnu garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti koji spadaju u nadležnost lokalnih samouprava te da će imati pouzdanog partnera u svim fazama realizacije biznisa.

U procesu certifikacije bilo je više od 90 općina i gradova, a njih 44 je dobilo certifikat te tri miliona građana i brojni privredni subjekti u njima u pet zemalja regije (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija) koriste efikasne servise lokalne administracije.

Kvalitet poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovu  veoma zahtjevnih kriterija svrstanih u 10 oblasti sa više od 65 podkriterija. Ovaj program razvijen je u Srbiji 2007. godine te je zahvaljujući njegovoj uspješnosti 2012. implementiran i u BiH, a 2016. godine pridružila se i Crna Gora.

Značajnu tehničku i finansijsku podršku u procesu BFC certifikacije u jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini pruža agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru projekta RAST koji finansira USAID.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U sarajevskom naselju Šip dodijeljeni ključevi 30 stanova za boračku i populaciju mladih

Dodjela plastenika sa sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom u općini Prozor/Rama

Prosvjetinu stipendiju 'Vladimir Ćorović' dobilo 150 učenika i studenata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo