Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 24.04.2018. 15:03 |

Obostrana namjera integriranog pristupa sigurnost hrane INZ-a i "Brovisa"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Prilikom posjete delegacije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je predvodio direktor Senad Huseinagić, članici AKOVA grupe - kompaniji "Brovis" Visoko, potvrđena je obostrana namjera dugoročnog i integriranog pristupa sigurnosti hrane, i to u segmentu sirovinske osnove, proizvodnje, uzgoja, prerade i plasmana gotovih proizvoda po EU i međunarodnim standardima kvaliteta hrane.

"Brovis" je s gotovo 14 miliona peradi, koja je hranjena, uzgojena, zaklana i obrađena u vlastitim i pogonima kooperanata, u vrhu bosanskohercegovačke peradarske industrije, sa zaokruženim proizvodnim ciklusom od hrane, preko uzgoja, klaonica, pa do pripremljenog i obrađenog mesa.

Za ovaj zaokruženi proizvodni ciklus u postupku je i dobijanje saglasnost za izvoz, uz još tri bh. firme, u države Evropske unije, što ovoj kompaniji otvara vrata značajnog razvoja, povećanja proizvodnje i plasmana.

Svi segmenti INZ-a godinama sarađuju i pružaju laboratorijske, veterinarske i druge usluge nadzora "Brovisu", a tema sastanka bila je proširenje saradnje na naučno-istraživačku oblast. Stoga je razgovarano o mogućnostima pokretanja projekata naučno-istraživačkog rada koji će doprinjeti većoj proizvodnji i kvalitetnijim proizvodima iz ove kompanije.

Opredjeljenje cijele AKOVA grupe je najsavremeniji pristup sigurnosti hrane te će zbog toga u narednih nekoliko dana stručnjaci "Brovisa" i INZ-a pripremiti, a rukovodstva potpisati Protokol o namjeri pokretanja više naučno-tehničkih projekata na dodatnom unaprjeđenju kontrole i samog razvoja proizvodnje i kvaliteta proizvoda.

Najavljena je i mogućnost zajedničkog angažmana na projektima koji bi bili predstavljeni na predstojećem međunarodnom Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane "Nova postignuća i budući izazovi", koji će krajem novembra biti održan u Opatiji.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će, po riječima direktora Huseinagića, punu pažnju u narednom periodu posvetiti pružanju svih vrsta podrške značajnom i snažnom razvoju bh. peradarstva i mesne industrije u Zeničko-dobojskom kantonu i šire, kroz svoj Veterinarski zavod i značajne laboratorijske kapacitete koji su već dobili ili su u procesima akreditiranja kod međunarodnih i domaćih akredicijskih tijela, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana